Apolitični

Spotify objavio koliko je novaca prošle godine isplatio nositeljima glazbenih prava

Glazbeni streaming servis ukupno je isplatio oko 30 milijardi dolara nositeljima autorskih prava, od čega samo prošle godine čak 7 milijardi.

Iz ove su tvrtke objavili koliko su novaca prošle godine isplatili nositeljima glazbenih prava i riječ je o zaista velikoj cifri – većoj od sedam milijardi dolara. Ukupno do sada tvrtka je nositeljima glazbenih prava isplatila oko 30 milijardi dolara, a prošle se godine u odnosu na 2017. taj iznos više nego udvostručioTada je iznosio 3,3 milijarde dolara i nije teško pretpostaviti da će cifra koja se isplaćuje nositeljima glazbenih prava rasti i dalje.

Treba naglasiti kako su ovo brojke samo od Spotifya te da glazbenici, izdavači i svi ostali koji zarađuju od streaminga novac dobivaju i od drugih streaming servisa tako da je cifra za cijelu industriju puno veća.

Samo putem Spotifya prošle je godine prvi puta više od tisuću glazbenika imalo prihode veće od milijun dolara, dok je 130 njih imalo prihode veće od 5 milijuna dolara, što je porast od 110, odnosno 160 posto u odnosu na 2017. godinu.

Kako izgleda taj proces i tko sve dobiva novac od streaminga, odnosno kako se distribuira novac koji isplaćuje Spotify pogledajte u priloženom videozapisu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay