Apolitični

Športski ribolov oko Knina

Ribolov kao aktivnost lova riba sve je više i više prisutniji kao razonoda, rekreacija, ali i ljubav prema prirodi i ljepoti rijeka i mora. Riječ ‘ribolov’ također se koristi i za lov na druge životinje koje žive u vodi kao što su razne školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice, kornjače i drugi kralježnjaci, a jedino se za kitove koristi pojam ‘kitolo’v. Ribolov je stara i široko rasprostranjena aktivnost s raznim tehnikama i tradicijama, ali i primjenom modernih tehnoloških pomagala.
Razlikujemo športski i komercijalni ribolov te slatkovodni i morski. U kraljevskom gradu Kninu jedna od mnogih ponuđenih rekreacija i aktivnog odmora je aktivnost športskog ribolova. Naime, športski ribolov u Kninu ima jako dugu i bogatu tradiciju. Športsko ribolovno društvo „Krka‟ Knin danas broji između 150 i 200 članova i to svih kategorija.
Aktivnost udruge usmjerena je prvenstveno na brigu za vodotokove, okoliš i očuvanje ribljeg fonda kao i stvaranje osnovnih preduvjeta za turističku ponudu športskog ribolova na kninskom području.
Područje djelovanja ŠRD „KRKA“ nadilazi uske okvire bavljenja isključivo športskim ribolovomi ukupan rad udruge je u interesu šire društvene zajednice.
Športski ribolov u Kninu primjeren je i aktivan na nekoliko rijeka i jezera. Krenimo redom:
Krka, od izvora do Nacionalnog parka – potočna pastrva te endemska mekousna pastrva;
Zrmanja, od Kusca do mosta u Erveniku – potočna pastrva;
Butižnica sa akumulacijom Golubić – potočna pastrva;
Kosovčica – potočna pastrva;
Orašnica – potočna pastrva;
Ribolov se odvija na nekoliko jezera i to:
Šarena jezera – šaran, amur, linjak, štuka, pastrva;
akumulacijsko jezero Golubić – potočna pastrva;
Burumska jezera – šaran, amur, štuka, linjak;
Uz dobar ulov šaljem vam ribički pozdrav. BISTRO!

D. Šabić