Apolitični

Sporazum čuva i jača dalmatinsku klapsku pismu

Koliko je u umjetničkom, baštinskom, glazbenom i kulturnom smislu zaista vrijedan Festival dalmatinskih klapa Omiš govori činjenica da su Festival kao institucija sa svojom direkcijom, Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija u Splitu i zaklada Ljubo Stipišić Delmata, nedavno potpisali sporazum, kako kažu, o međusobnoj suradnji u području visokog obrazovanja, znanosti, umjetnosti i kulturi. Iz direkcije Festivala potvrđuju da će se suradnja odvijati na znanstvenim, umjetničkim i obrazovnim projektima te projektima unaprjeđenja kvalitete nastave, studentskog i standarda zaposlenika u domeni kulture i umjetnosti, a koje su vezane uz klapsko pjevanje. Na ovaj način Festival u Omišu ima dodatno priznanje i „vjetar u leđa“ od spomenutih uvaženih institucija, kada je u pitanju promocija klapa i dalmatinske klapske pisme, čuvanje tradicije i kulturne baštine.

Suradnjom se obuhvaća organizacija tribina, okruglih stolova, radionica i razgovora kroz djelatnost Sveučilišta, Akademije, Festivala Omiš i Zaklade, a u cilju predstavljanja programa i projekata klapskog pjevanja te razvoja kulture klapskog pjevanja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, stoji u dopisu poslanom medijima, uz dodatak koji ukazuje na poticanje i unaprjeđivanje kulture klapskog pjevanja među studentima i zaposlenicima Sveučilišta, te predstavljanja, promociju, natjecanja i nastupe klapa u tehnički odgovarajućim prostorima Sveučilišta i Akademije. Dodajmo kako su potpisnici sporazuma o suradnji bili ravnatelj FDK Omiš, Dražan Mladin, Ivan Pehar, predsjednik Zaklade, Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu i Mateo Perasović, dekan Umjetničke akademije u Splitu. Svečani događaj pjesmom je upotpunio vokalni sastav CHORUS CANTORES iz Vranjica.

Čestitamo na ovom sporazumu koji zbližava institucije na dobrobit očuvanja tradicije i kulturne baštine dalmatinskog podneblja.

Više u kategoriji: Kultura; Glazba

D. Šabić, mag. nov.