Apolitični

Spomenar – Facebook naših baka

Facebook u obliku kakvom ga današnje generacije koriste naše bake nisu imale.

No, njihova osobna knjiga iako nije bila u virtualnom obliku, ipak je postojala, a to je spomenar.

Mala teka, tvrđih korica, A5 formata, koju su mnogi, a osobito djevojčice, imali tijekom osnovnoškolskog obrazovanja zadržali su je do današnjih dana, jer ti listovi papira čuvaju njima drage uspomene, na najljepše đačko doba, prva prijateljstva, ljubavi i anegdote kojih se rado sjete, kao i misli starijih od sebe koji su ih kroz život vodili.

Poruke, crteži i prilozi koje čine spomenar uz te uspomene baštine i poruke vlasnika spomenara u kojem se poziva osoba kojoj vlasnik namijeni upis u njegov papirnati čuvar uspomena da ostavi spomen.

Spomenar današnje generacije učenika nemaju. Facebook je zamijenio tu knjižicu, ali da bi se ponovno popularizirao otvorena je izložba starih spomenara Udruge Random naslova „Facebook naših baka” i to u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici, Starčevićeva 6.

Autor izložbe, Udruga Random, baštini preko tristo spomenara koje su prikupili po pokretanju projekta „Muzej spomenara” Projekt ima za cilj očuvati spomenare kao važan aspekt mladenačke kulture i kulturnog naslijeđa, a najstariji izložen spomenar u izložbi datira iz 1839. godine.

Uz spomenar star čak sto sedamdeset i šest godina izloženi su spomenari osoba iz javnog života Hrvatske, pa tako možete otkriti neke slatke detalje iz mladosti književnika Predraga Raosa, balerine Marice Krupljanić, operne pjevačice Maje Pabst, slikara Ive Kaline, glazbene autorice Anđele Dokmanović-Vokaun i drugih.
U broju izloženih spomenara prednjače spomenari zagrebačkih vlasnika, no mogu se pronaći spomenari iz svih krajeva Lijepe Naše.

Ideja o prikupljanju spomenara donacijom osobito se svidjela književnici Sanji Pilić koja je Udruzi Random donirala spomenar svoje bake Mire Škrinjarić i tete Tihane Škrinjarić.

Ako i vi smatrate da je spomenar koji imate također zavrijedio biti izložen u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici još uvijek stignete to napraviti. Potrebno je samo poslati mail autorima izložbe na e- adresu: udrugarandom@gmail.com i vaš spomenar će biti predstavljen u metropoli.

Ukoliko nemate namjeru donirati svoj spomenar, a putevi vas vode u Zagreb, predlažemo vam da svejedno posjetite izložbu koja je otvorena do 10. rujna. Izložbu možete razgledati ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u periodu od 8 do 14 sati ili utorkom i četvrtkom u vremenu od 14 do 20 sati.

Više u kategoriji: kultura, život

Foto: Branko Pašić

Jelena Perko, mag. oec.