Apolitični

Spojevi koji su svuda oko nas mogli bi skratiti životni vijek: “Podaci su vrlo indikativni”

Moguće je smanjiti izloženost ftalatima i drugim štetnim kemijskim spojevima koji se nalaze u plastici i plastičnim proizvodima.

Sintetičke kemikalije ftalati, koji se nalaze u stotinama proizvoda koje svakodnevno koristimo, dovode se u vezu s većim rizikom od smrti, pogotovo od kardiovaskularnih bolesti, objavljeno je u studiji u časopisu Environmental Pollution.

Studija je utvrdila da su visoke razine ftalata, koje je moguće pronaći u plastičnim proizvodima, šamponima, šminci, parfemima i dječjim igračkama, vjerojatno odgovorne za gotovo 100 tisuća preranih smrti osoba u dobi od 55 do 64 godine u SAD-u.

Ova studija još je jedna u nizu onih koje proučavaju utjecaj plastike na ljudsko tijelo te pokazuje koliko je važno za javno zdravlje, ali i gospodarstvo, da se smanji ili u potpunosti eliminira korištenje plastike, istaknuo je voditelj studije, profesor dr. Leonardo Trasande sa Sveučilišta NYU Lagone Healt u New Yorku.

Ftalati su poznati po tome da onemogućavaju proizvodnju hormona u ljudskom tijelu. Ranije studije već su povezale ftalate s problemima s reproduktivnim zdravljem, ali i s pretilošću kod djece, astmom, problemima s kardiovaskularnim sustavom i rakom.

Trasande ističe kako nije moguće sa sigurnošću potvrditi da su upravo ftalati odgovorni za preranu smrt, ali su podaci veoma indikativni.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay