Apolitični

U Splitu održana druga edukativna radionica u susret Danu šećerne bolesti

Splitski osnovnoškolci sudjelovali u obilježavanju Dana šećerne bolesti kroz zanimljivu edukativnu radionicu

Inicijativa PoKRENI, u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU), u Osnovnoj školi „Bol” u Splitu je, u susret Danu šećerne bolesti (14. 11.), s edukativnim predavanjima i radionicama po Hrvatskoj. Splitski osnovnoškolci imali su priliku čuti predavanja stručnjaka na temu zdrave prehrane te sudjelovati u radionici gdje su po Design Thinking metodi tražili rješenja kako svoje bliske osobe PoKRENUTI na trčanje.

U Splitu održana druga edukativna radionica u susret Danu šećerne bolesti

Naime, alarmantni su podaci prema kojima svakih 10 minuta na svijetu jedno dijete oboli od šećerne bolesti. U Hrvatskoj je situacija također zabrinjavajuća – od šećerne bolesti boluje 250.000 ljudi. S druge strane pak, znanstvene studije dokazuju kako se u više od 40% slučajeva dijabetesa isti mogao usporiti i/ili izbjeći kada bi se ljudi bavili fizičkom aktivnošću od 150 minuta tjedno. Upravo zato, cilj ove akcije je osvijestiti školarce na važnost fizičke aktivnosti.
Split se još jednom, kroz svoje najmlađe stanovnike, dokazao kao „najsportskiji grad na svitu” te pokazao koliko su sport i aktivan način života bitni za Splićane svih godina. Učenici petih razreda Osnovne škole „Bol”, zajedno s ravnateljem, gospodinom Davorom Bučevićem, sudjelovali su na predavanju nutricionistkinje Valentine Uroć iz KBC-a Zagreb te radionici po Design Thinking metodi u sklopu koje su djeca pronalazila jedinstvena rješenja za pokretanje svojih bližnjih.
Ravnatelj OŠ „Bol”, gospodin Davor Bučević, ujedno i predsjednik HSDU-a, istaknuo je: „Kao ravnatelj škole mogu izraziti zadovoljstvo održanom radionicom. Ako je radionica učenike osvijestila oko pravilnije prehrane te ujedno motivirala da se kada dođu kući prisjete ovih predavanja, onda smo postigli pravi uspjeh. S obzirom na to da znamo kako i što jedu, podsjećanje na pravilan način prehrane i naravno, tjelesnu aktivnost, je nužno, a za to smo mi stariji odgovorni.”


Radionicom u Splitu bila je jako zadovoljna i Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.: „Drago nam je što je naša ideja da se poKRETANJE proširi poput nekog vala pozitivne promjene zaživjela u praksi. Splitski školarci ponovno su dokazali kako su djeca vrlo kreativna, prepuna osvježavajućih i inovativnih ideja. Upravo zato, naša odluka da nakon poslovne i rekreativne trkačke zajednice odlučimo PoKRENUTI i djecu da učine nešto dobro za sebe i ljude u svojoj okolini, pokazala se punim pogotkom.”
Edukativne radionice, nakon Zagreba i Splita, održat će se još u Rijeci 08.11. te u Osijeku 14. 11.