Apolitični

U Splitu održan kongres belgijskih putničkih agencija Selectair

Ove nedjelje, 9. listopada, u splitskom hotelu Cornaro održana je press konferencija za medije povodom godišnjeg kongresa komercijalnog udruženja belgijskih putničkih agencija SELECTAR, a koji će se održati na području Splitsko-dalmatinske županije.

Medijima su se obratili Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije, predsjednik Selectari-a Pieter Demuynck, gospodin Dirk Van Holsbeke, generalni menadžer TUI  Belgija i Ivan Novak, generalni direktor predstavništva HTZ u Belgiji.

Svi smo ovdje radi jednog jedinog razloga, 120 turističkih agenata i nezavisnih selektera koji su odlučili da njihova destinacija bude u Splitu, a sve je to sufinancirano od strane Hrvatske turističke zajednice sa sjedištem u Zagrebu te hrvatske turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Brojke iz Belgije se svake godine sve više povećavaju. Ono što mogu reći jest da su Belgijanci vrlo zadovoljni, čak i oduševljeni, s onim što vide kada dolaze u Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, prvenstveno s našom kulturom, a onda i sa svom drugom turističkom ponudom. Ono što je sigurno jest da će susreti s našim agencijama i našim agentima pogodovati nekim novim poznanstvima i iskustvima koja bi doprinijela razvoju i boljem turističkom odnosu. – rekao je Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Na pitanje koji je cilj svega ovoga, Ivo Novak, generalni direktor predstavništva HTZ u Belgiji odgovara: Cilj je prije svega da agente upoznamo s našom turističkom ponudom, Dalmacijom, ali i cijelom Hrvatskom općenito. Nekima od njih ovo je prvi susret s Hrvatskom i nakon prvih dojmova oduševljeni su s onim što su vidjeli. Jučer su agenti posjetili Split, a kasnije idemo u Omiš gdje nas očekuju zanimljive aktivnosti poput raftinga, kajakinga, pjevanje s klapom te brojna druga događanja, a sutra imamo cjelodnevni izlet na Hvaru i Trogiru. Reakcije Belgijanaca su za sada i više nego dobre, a tome, naravno, doprinosi i vrijeme koje nas služi, a što je njima od iznimne važnosti.

Belgijance je općenito očarala Hrvatska, naša organizacija, hrana, ali i prvenstveno gostoljubivost Hrvata te autentičnost hrvatske ponude. Što se avionskih linija tiče, imamo ih svake godine sve više i više. Iz Splita ih imamo dva puta tjedno, a kreću već u petom mjesecu. U blizini imamo također odličnu povezanost s Belgijom iz Zadra i Dubrovnika odakle letovi za Belgiju lete čak i šest puta u tjednu.

Direktori turističkih zajednica Ivo Novak i Joško Stella složili su se da je osnovni cilj kongresa belgijske agente što bolje upoznati s hrvatskom turističkom ponudom, kulturom Hrvata i načinom života, a vjerujemo da će bogati program te vremenske prilike koje su ovog vikenda svakako išle u prilog biti produkt zajedničke uspješne suradnje i velikog broja zadovoljnih gostiju koji nam stižu iz Belgije.