Apolitični

Na Splitskom polumaratonu preko 2.000 trkača iz 40 zemalja

Na Splitskom polumaratonu preko 2.000 trkača iz 40 zemalja
Jako zahtjevna organizacija ovog natjecanja po svojoj složenosti što se atletskog dijela tiče, može mjeriti i sa Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine


17. Splitski polumaraton održat će se ove nedjelje u 9 sati. Organizator je Maraton klub Marjan. Od 2015. godine polumaraton je izašao iz svojih okvira, te se po prvi put predstavio Svijetu preko cijelog Grada. Uz snažnu potporu Grada Splita i Županije Splitsko Dalmatinske. Broj sudionika je ove godine narastao na impozantnih 2.000, što u odnosu na 2014. godinu predstavlja ogroman porast, s brojnim zvučnim imenima iz Svijeta (polu)maratona koji se mogu pohvaliti nastupima na Olimpijskim igrama, a i veliki broj naših sugrađana također se odlučio ponovo suprostaviti izazovu i pridružiti se predstavnicima 40ak zemalja sa svih kontinenta.
Vrhunskim hrvatskim sportašima koji su prepoznali vrijednost i snagu Splitskog polumaratona, ove godine su se u promociji pridružili poznati estradni umjetnici poput Nevene Rendelli i Ecije Ojdanić koje su već istrčale polumaratona, Nene Belana, Mladena Badovinca, Marijana Bana, Davora Dretara, Vedrana Mlikote, Gorana Markovića, Mije Elegović, Hane Hegedušić.
U sklopu događaja, pored velike utrke na 21,1 km po prvi put će u Hrvatskoj biti prezentirana i END POLIO RUN u suorganizaciji s Rotary klubom Kaštela, utrka građana na 5 km, gdje svojim nastupom i kupnjom broja doprinosite borbi protiv dječje paralize, a svoj dolazak su najavili i nogometaši Hajduka. Također, kao i svih prethodnih godina, biti će održana i “Splitska milja – šetnja protiv raka” u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka.
– Spremni dočekujemo još jedan polumaraton. Biti će poseban gušt vidjeti u veljači punu splitsku Rivu i pun grad turista. Iz godine u godinu rastemo i nadam se da ćemo uskoro imati i pet do šest tisuća ljudi na startu. To nam je nekakav krajnji cilj. Polumaraton je u zadnje dvije godine postao pravim splitskim brendom i prepoznatljiva destinacija za sve trkače u ovo doba godine – kazao je za Radio Dalmaciju predsjednik organizacijskog odbora Kristijan Sindik.
A tko su favoriti na 17. Splitskom polumaratonu ?

– Svakako natjecatelji iz Kenije i Etiopije pogotovo u muškoj konkurenciji. U ženskoj nam dolaze tri trkačice koje su nastupile na zadnjim Olimpijskim igrama u Brazilu. Očekujemo jako dobru utrku ali nam je važno i da građani Splita izađu na ulice i podrže ovu manifestaciju – za kraj će Sindik.

U nedjelju i privremena regulacija prometa
Sve ulice kojima prolazi trasa polumaratona zatvaraju se u 8:30 sati, a regulacija prometa će se mijenjati (ulice će se puštati u promet) nakon prolaza posljednjeg vozila u pratnji uz regulaciju prometne policije.

Sljedeće ulice se nalaze na trasi natjecanja (redoslijedom utrke): Marmontova, Kralja Tomislava, Zagrebačka, Livanjska, Domovinskog rata, Zagorski put, Sarajevska, Domovinskog rata, Put Stinica, Put Supavla, vojarna „Lora“, Z. Frankopanska, Stadion Poljud, Poljudsko šetalište, Z. Frankopanska, Sedam Kaštela, Matoševa, Tartaglijina, Meštrovićevo šet., Branimirova obala, Trumbićeva obala, Obala HNP (cilj).