Apolitični

U splitskoj Galeriji umjetnina predavanje KREATIVNE STRATEGIJE: POČETNICA

Galerija umjetnina Split izražava zadovoljstvo što vas može pozvati na predavanje: ANDREJA KULUNČIĆ i MARTINA KONTOŠIĆ – KREATIVNE STRATEGIJE: POČETNICA

Utorak, 4. listopada 2016. u 19 sati

Pokretačka ideja Kreativnih strategija: Početnica mogućnosti su zajedničkog djelovanja na široj platformi kroz suvremenu umjetnost, aktivizam i edukaciju. Umjetnost se pritom koristi kao ishodišna točka, a predstavljanje kroz izložbe i popratne aktivnosti (radionice, predavanja, tribine i sl.) kao moguće mjesto kritičke pedagogije u kojoj umjetnost nije isključivo sredstvo reprezentacije, već i povezujuća sila sposobna mobilizirati ideje, otvoriti diskusiju i potaknuti djelovanje.

Početnica je treći dio dugoročnog multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativne strategije koji je započela Andreja Kulunčić 2010. godine, a realizirana je u formi prenosive modularne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta. To je prostorna instalacija – toolkit – s pojmovnikom, arhivom samoorganiziranih borbi i literaturom iz područja direktne demokracije, feminizma, praktične teologije, sindikalizma, održivog življenja, prava na grad i angažirane umjetnosti. Inicirana u Galeriji Nova u Zagrebu, Početnica putuje kroz gradove u Hrvatskoj i regiji s aktivističkom grupom Direktna demokracija u školi s ciljem edukacije, informiranja, otvaranja dijaloga, umrežavanja i arhiviranja materijala na web stranici www.pocetnica.org. U Splitu će biti postavljena u Galeriji Škola, 5. listopada 2016.

U sklopu predavanja bit će prikazan film Što je meni naša borba dala? snimljen kroz 2014. i 2015. u namjeri prezentacije različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas, (Ivanec), Jedinstvo, (Zagreb), Pirotehničari, (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb).

Više o projektu Kreativne strategije: Početnica možete pronaći na:

http://www.creative-strategies.info/

http://www.creative-strategies.info/toolkit-exbibition.htm

http://www.pocetnica.org/map.php

 

Andreja Kulunčić vizualna je umjetnica koja uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces sukreiranja i samoorganizacije. U projektima koje pokreće propituju se različiti aspekti društvenih odnosa i društvene prakse, dijalog s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima.

Martina Kontošić je kustosica i producentica u kulturi, koordinatorica i suvoditeljica projekata u domeni novih medija i poticanja produkcije radova suvremenih umjetnika. Surađuje s udrugama u kulturi poput MAPA-e, WHW-a, CDU-a i Kurziva.

Predavanje je organizirano u sklopu programa Konteksti koji se vezuje uz novi postav zbirke Galerije umjetnina koji obuhvaća umjetničke prakse od 1960-ih godina do danas. Postav pod nazivom Umjetnost i društvo u fokusu ima raznovrsne umjetničke prakse koje se referiraju na društveno okruženje u kojemu su nastale. Program Konteksti će kroz predavanja i razgovore s povjesničarima, povjesničarima umjetnosti i umjetnicima detaljnije obraditi neke od najzanimljivijih dionica proteklih pedeset godina.

Dođite u splitsku kulturnu ustanovu ovog utorka s početkom u 19:00.