Apolitični

Splitsko Sveučilište potpisalo ugovore s tvrtkama koje razvijaju inovacije ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna

Splitsko je sveučilište u četvrtak svečano uručilo ugovore za sedam tvrtki ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna koji će kroz projekte razvijati inovacije, među kojima je pametna plutača, kompozitni filtracijski sustav, mariniranje kozica.

Razvojem projekta ‘pametna plutača’ omogućit će se kontrola protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, a kompozitni filtracijski sustav omogućava istovremeno odvijanje dviju funkcija pročišćavanje zraka i obogaćivanje zraka negativnim ionima i antioksidansima.

Među projektima su i adaptivna priprema hrane na dislociranim lokacijama, vakuumski destilator eteričnog i ljekovitog bilja, NeuroTrader – znanost optimalnog odlučivanja, unaprjeđenje tehnološkog procesa mariniranja kozica i CleaNet – izrada prototipa automatskog uređaja za čišćenje mreža s izolacijom nametnika.

Program provjere inovativnog koncepta provodi se u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH i Svjetskom bankom. Zadaća provedbe Programa dodijeljena je HAMAG-BICRO-u.

Cijeli članak možete pročitati na: planet.hr

Foto: Pixabay