Apolitični

Splitsko – makarska nadbiskupija poziva na događanja

Splitsko – makarska nadbiskupija poziva na događanja, simpoziji, sveta misna slavlja, predstavljanje zbornika …

Simpozij na temu „Apokaliptika”
Biblijski institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organiziraju simpozij s temom „Apokaliptika”. Simpozij će se održati 11. i 12. studenoga u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića (klerikat), Put iza nove bolnice 10c u Splitu.
PETAK, 11. studenoga
Početak simpozija je u petak, 11. studenoga u 16 sati, a prvoga dana bit će predstavljena predavanja „Proroštvo i apokaliptika” (Božo Lujić), „Velika i mala Izaijina apokalipsa (Iz 24-27; 34-35) – Đurica Pardon, „Ez 38-39 -Karlo Višatick, Dn 2-12 – Dubravko Turalija, „Apokaliptika u Kumranu” (Domagoj Runje), „Anđeli i demoni (Tob) ”(Drago Župarić), „Eshatologija” (Anđelo Maly) i „Mesija i Sin čovječji” (Darko Tepert).

SUBOTA, 12. studenoga

U subotu, 12. studenoga rad simpozija počinje u 8.30, a bit će predstavljena predavanja Mk 13 (Božidar Mrakovčić), Mt 24-25 (Silvana Fužinato), Lk 21 (Darko Tomašević), „Predodžba i poruka ‘raja’ (Lk 23,43)” (Mario Cifrak), 1 Sol 4,13-18 (Marinko Vidović), „Apokaliptika i politička teologija sv. Pavla” (Ivica Čatić), „Prorok u Knjizi Otkrivenja” (Taras Barščevski), Otk 1,9-20 (Ilija Čabraja), Otk 2-3 (Stipo Kljajić), „Knjiga sa 7 pečata” (Marijan Vugdelija), Otk 12 (Arkadiusz Krasicki) i „Apokrifne apokalipse i Novi zavjet” (Nikola Hohnjec). Simpozij će završiti u 13.30 plenarnom raspravom.

Splitsko – makarska nadbiskupija poziva na događanja


13. studenoga: Završno slavlje Jubileja Božjega milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji
Sveti otac papa Franjo odredio je da završno slavlje Jubileja Božjeg milosrđa – Izvanredne svete godine bude na nedjelju Krista Kralja zatvaranjem svetih vrata u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Jednako tako Papa je odredio da se zaključna svečanost toga jubileja u mjesnim crkvama održava nedjelju prije Krista Kralja, tj. 13. studenoga. U tom svjetlu Splitsko-makarska nadbiskupija završno će slavlje izvanrednog jubileja slaviti u splitskoj katedrali i svetištima toga dana (13. studenoga).
U Solinu misno slavlje u 9.30 sati predvodi nadbiskup mons. Marin Barišić. U Sinju misu u 10 sati predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović. U Vepricu misu u 10 sati predvodi pastoralni vikar mons. Nediljko A. Ančić. Euharistijsko slavlje u 18 sati u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodi nadbiskup mons. Marin Barišić u zajedništvu sa svećenicima, uz nazočnost redovnika, redovnica i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije.

14. studenoga: Nadbiskup Barišić u Trogiru na blagdan sv. Ivana Trogirskog

Blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira, trogirska župa sv. Lovre svečano će proslaviti u ponedjeljak, 14. studenog. Procesiju ulicama grada Trogira u 10.30 i misno slavlje u trogirskoj katedrali sv. Lovre predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Svečana promocija zbornika učeničkih radova

Djeca Oca milosrđa

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u povodu jubilarne Godine milosrđa organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Djeca Oca milosrđa”. Dva prosudbena povjerenstva napravila su izbor najboljih radova koji su objavljeni u zborniku „Djeca Oca milosrđa”. Svečana će promocija zbornika biti u utorak, 15. studenoga u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u 18 sati.
Zbornik će predstaviti: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, Marina Šimić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Tučepi, dr. sc. Dubravka Kuščević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Nastupaju: Dramska skupina Osnovne škole Tučepi, VIS Agnus – župa sv. Josipa, Mertojak, a moderatorica je Helena Balajić.