Apolitični

U Splitsko-dalmatinsku županiju uloženo 7,5 milijuna kuna iz Holistic projekta

Program Holistic jedan je od najvećih projekata koji se provodi u Hrvatskoj – kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Danas je održana završna konferencija projekta Holistički model integralne zaštite od šumskih požara koji se provodi treću, a ujedno je ovo i završna godina, donosi Dalmatinski portal. Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, dok u projektu sudjeluje ukupno 20 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

Holistic projekt

– Projekt je ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna s tim da je za aktivnosti Splitsko-dalmatinske županije išlo oko 7,5 milijuna kuna. Sudjeluju sve županije uz more u Hrvatskoj kao i Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatski šumarski institut – kazala nam je Anđelka Vuković, koordinatorica projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Holistic je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA ADRIATIC – Jadranske prekogranične suradnje.
– Bilo je jako zanimljivo sudjelovati u projektu, komunikacija na dnevnoj bazi s partnerima nas je povezala i već smo radili na nekim novim projektima. Ovo nam je zalog za buduću suradnju, a već sada kreće jedan prekogranični projekt Hrvatske i Italije – kazala je Vuković.


Na završnoj konferenciji prezentirane su glavne aktivnosti koje je provodila Splitsko-dalmatinska županija, ali i drugi partneri. Kasnije će se ići u posjet JVP Splitsko-dalmatinske županije za koju je iz projekta Holistic nabavljeno opreme u vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna.
– Program Holistic jedan je od najvećih projekata koji se provodi u Hrvatskoj, a odnosi se na zaštitu našeg okoliša i prirode. Naša županija bila je lider projekta, a povukli smo oko 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za protupožarne zaštite jer znamo koliko je bitno pravovremeno otkrivanje požara. Ako se otkrije u početnih pet minuta onda se lako gasi, a tako priječimo velike materijalne štete i ljudske nesreće. Iz tog projekta smo opremili Osnovnu školu ‘Kneza Branimira’ u Muću i to je prva škola koja se grije na bio masu, također smo opremili i JVP. Veseli nas da je taj projekt jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj – zaključio je župan splitsko-dalmatinski, Zlatko Ževrnja, koji je kazao kako će županija i u budućnosti sudjelovati u drugim projektima Europske unije jer treba još opreme na našim otocima, priobalju i Zagori.
– Trenutačno sudjelujemo u oko 25 projekta kao županija, a u nekih 20-ak kao partneri, i smatram kako smo veoma aktivni u tom dijelu.


Ciljevi projekta su prevencija i djelovanje prilikom prirodnih katastrofa kao što su potresi, požari te korištenje bio mase sve u svrhu prevencije zaštite od požara i aktivnosti vezane za potrese.
– Znači nam puno ovaj projekt zbog poboljšanja opreme za pravovremeno otkrivanje požara. Dobili smo i zapovjedno vatrogasno vozilo te tako imamo informativni centar na terenu što nam je nedostajalo. Napravljen je i projekt vatrogasnog broda i još niz projekata koji nam pomažu – navodi predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.