Apolitični

Splitsko – dalmatinska županija – oaza ljepote i aktivnog odmora

Splitsko-dalmatinska županija ima tri glavne reljefne cjeline: visoko zaleđe (Zagora) s brojnim krškim poljima, uzak i gusto naseljen obalni pojas, te otoke. Dio Dinarida čini granicu s Bosnom i Hercegovinom, dok planine Kozjak, Mosor i Biokovo razdvajaju obalni pojas od zaleđa. Županiju s ostatkom Hrvatske povezuje sagrađena autocesta Split-Zadar-Karlovac-Zagreb s četiri trake, kao i lička željeznica. Međunarodna zračna luka Split-Kaštela koristi se uglavnom za turističke letove ljeti. Postoji i manje asfaltirano uzletište na otoku Braču.
Rijetke su regije koje se mogu pohvaliti tolikim prirodnim raznolikostima kao što je Splitsko-dalmatinska županija. Lanac planina, među kojima je i jedna od najviših u Hrvatskoj, koje dijele kontinentalna obilježja Zagore od mediteranskog ugođaja plaža, među najljepšima je na svijetu; tu su morski plićaci i otvorena pučina, divlji brzaci i mirna korita rijeka, najljepši otoci Mediterana i sure hridi s endemskim vrstama usred pučine, duboka jezera i još neistraženo bogatstvo podzemnih spilja.

Joško Stella u vinoteci Viola – Gundulićeva 36

Ambiciozni turistički djelatnik Joško Stella poznat je po tome što je za turističke projekte srednje Dalmacije uspio povući značajna sredstva iz pristupnih fondova Europske unije, ali i po projektu Etno-eko selo te značajnom unapređenju turističke ponude dalmatinske zagore. Danas je kao direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije posjetio našu eksluzivnu vinoteku Viola i Terracon-news te u razgovoru izrazio zadovoljstvo što grad Split u svom središtu ima ovako sjajnu vinoteku s vrhunskim domaćim i svjetskim vinima.

O tome što vino znači za Dalmaciju i Hrvatsku u turističkom smislu, koje su blagodati i prednosti naše županije nad ostalima kada govorimo o turističkom razvoju, ponudi, kvaliteti i sadržaju direktor Stella donosi i neke zanimljive informacije kako i na koji način podignuti ljestvicu turističke ponude i kvalitete za još jednu razinu.

 

Turistički rezultati na području županije u dolascima i noćenjima su nešto bolji nego u isto vrijeme prošle godine potvrđuje direktor Stella te se nada do kraja turističke godine sjajnim brojkama koje će potvrditi rekordnu turističku sezonu.

Dodajmo kako naša županija jest i sve više postaje područje traženog aktivnog odmora. Teško da se može zamisliti manji geografski teritorij na kojemu je moguće baviti se različitim sportskim aktivnostima kao što je Splitsko-dalmatinska županija. More, rijeke, planine, šume, stijene – sve idealni tereni za adrenalinsko punjenje i pražnjenje, neovisno o intezitetu. Očito geni ovdašnjih ljudi u sebi nose informacije o svim terenima, jer toliko vrhunskih sportaša i olimpijaca u odnosu na broj stanovnika, nije do sada nigdje postignut.

 

I zato uživajte u blagodatima naše najveće i naljepše županije Splitsko-dalmatinske.

Više u kategoriji: Turizam

D. Šabić, mag. nov.