Apolitični

Splitski pijanisti sviraju Beethovena

Splitski pijanisti sviraju Beethovena

Osvrt na koncert mladih pijanista u HNK i izjava izvođača Marijana Đuzela
Prošle subote i sinoć, povodom 190. obljetnice smrti Ludwiga van Beethovena, petero splitskih pijanista zajedno s orkestrom Opere HNK Split izvelo je pet klavirskih koncerata istaknutog skladatelja bečke klasike i romantizma. Publika je uživala u ovakvom događaju čemu svjedoče veliki pljesak i mnogobrojne ovacije. Lijepo je da mladi glazbenici imaju priliku pokazati svoje umijeće pred splitskom publikom.

Repertoar je bio veoma zanimljiv,ali i zahtjevan. Mladi glazbenici su bez sumnje izveli sve po planu i oduševili nas te pokazali kako se naše područje može itekako ponositi umjetnicima kao što su oni. Ispred kazališta smo susreli jednog od izvođača, Marijana Đuzela te smo mu postavili nekoliko pitanja:

Je li koncert ispunio Vaša očekivanja?

Koncert je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Ostvario sam jako dobru komunikaciju i suradnju s Maestrom Harijem Zlodrom i orkestrom koji je zaista bio na razini zadatka. Upravo zbog toga mi je bio veliki užitak svirati, a ugodnom osjećaju tijekom nastupa je pridonijela i srdačna publika koja me je inspirirala. Najljepše je kad kao izvođač osjetite da publika diše s vama, a ja sam večeras imao taj osjećaj.

Čuli smo da svirate i u inozemstvu…

Kakav je osjećaj svirati pred stranom,a kakav pred domaćom publikom?
Svaki je koncert, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu, priča za sebe.Kad sviram koncerte izvan Hrvatske, važno mi je predstaviti se u što boljem izdanju publici koja me u većini slučajeva sluša prvi put. S druge strane, tijekom desetak godina intenzivnog bavljenja koncertnom djelatnošću, u Hrvatskoj sam uspio stvoriti vlastitu publiku koja vjerno dolazi na svaki moj koncert. Doma je ipak najljepše svirati.Sinoć sam se osjećao posebno svirajući pred splitskom publikom,mojim dragim roditeljima,prijateljima te učenicima i profesorima iz dviju škola:Glazbene škole u Imotskom i splitskog MIOC-a.

Kakvi su Vaši planovi za dalje?Kad ćemo Vas imati priliku opet slušati?

Trenutno sam na usavršavanju u klasi pijanista Aleksandra Madžara u Bruxellesu i jako sam zadovoljan. A planovi su kao i dosad, nastavljam nastupati, školovati se i raditi na sebi. U Hrvatskoj me možete slušati već 10. travnja kada ću kao prošlogodišnji pobjednik Tribine Darko Lukić održati recital u Maloj Dvorani Lisinski u Zagrebu, 20. travnja u Salonu Očić na koncertu koji se prenosi izravno na Treći program Hrvatskog radija. U travnju ću održati i recitale u Varaždinu i Imotskom. U svibnju me možete čuti u Zadru gdje ćemo moj brat Ivan i ja nastupiti kao solisti uz Zadarski komorni orkestar u Šostakovičevom koncertu za klavir, trubu i gudače. Tome se posebno veselim. U Splitu se nadam skorom ponovnom nastupu jer sam zaista uživao večeras u prepunom kazalištu.

Što mislite,može li država i ministarstvo kulture učiniti više za malde glazbenike?

Ministarstvo kulture svake godine objavljuje natječaj za koncertnu djelatnost i time nudi priliku diplomiranim glazbenicima da održe koncerte u gradovima diljem Hrvatske i na taj način približe klasičnu glazbu mladima u manjim mjestima. To je jako pozitivna stvar.No, uvijek se može više. Klasična glazba je posebna disciplina koja zahtijeva velika ulaganja u svakom smislu pa tako i u financijskom. Bilo bi idealno podržavati perspektivne mlade glazbenike i u ranijoj dobi, prije nego ostvare zapažene nastupe na svjetskim pozornicama.