Apolitični

Splitski maraton kratkometražnih filmova

Treću godinu zaredom u kinodvoranama diljem Hrvatske održat će se Maraton kratkometražnih filmova kojim se povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma. Ove godine maraton traje od 18. do 21. prosinca, odvija se u 23 kina u 19 gradova, a posebne projekcije na otvorenom organizirane su u Zagrebu te po prvi put u Splitu! Inače, ulaz na sve projekcije je besplatan.
Istaknimo da se u Splitu maraton kratkometražnih filmova filmskoj publici predstavlja putem nove organizacijske i programske suradnja između kina Karaman, Kinoteke Zlatna vrata i Festivala mediteranskog filma Split. U Splitu će filmski maraton započeti u petak, 18. prosinca, na najljepšem kinu na otvorenom, upravo na središnjoj pozornici splitske Rive. Posjetitelji popularnih kućica tako će se moći zabaviti od 18 h kada kreće animirani program za najmlađe, nakon čega će uslijediti komedije i vrhunska filmska ostvarenja lokalne tematike kao što su „Priča o Mari iz Velog Varoša” Igora Šeregija, „Autofocus” Borisa Poljaka i „Dove sei amor mio” Veljka Popovića. U pauzama između filmskih projekcija publiku će uveseljavati poznati filmski glazbeni hitovi.
Maraton kratkometražnih filmova nastaviti će se tijekom vikenda programom u Zlatnim vratima, gdje će se gledati animirani filmovi za najmlađe i prvi filmovi poznatih redatelja poput Jean-Luc a Godarda i Jeana Roucha. Kino Karaman svoje će posjetitelje tijekom nedjelje obradovati s recentnim domaćim nagrađivanim filmovima, tako da ćemo u kultnom gradskom kinu gledati i film „Belladona” Dubravke Turić, pobjednicu filmskog festivala u Veneciji, upravo uvrštenog na prestižni Sundance film festival i mnogostruko nagrađivan „Piknik” Jure Pavlovića, film nominiran za nagradu Europske filmske akademije.
Maraton kratkometražnih filmova odvija se paralelno u 13 zemalja diljem Europe.
Nakon posljednjeg pozdrava velikom kinu Central, Maraton kratkometražnih filmova pravi je način da okrenemo novu stranicu u lokalnom filmskom kino programu i da napokon ispunimo prekrasne gradske kino dvorane do zadnjeg mjesta.
Priprema, pozor, maraton filmova kreće!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: visitsplit.com
D. Šabić, mag. nov.