Apolitični

Splitski branitelji u akciji: Nakon Kuće za roditelje oslikali su i uskršnja jaja na Rivi

Splitski branitelji u akciji: Nakon Kuće za roditelje oslikali su i uskršnja jaja na Rivi

Tradicionalni hrvatski, uskršnji običaj je bojanje uskršnjih jaja pisanica
Lijepo vrijeme posljednjih dana izmamilo je velik broj Splićana i njihovih gostiju na splitsku rivu. Dok su neki ispijali kavice, prošetavali se Rivom ili jednostavno uživali u suncu i moru sunčajući se na klupama, vrijedne ruke jednog gospodina bile su prezaposlene.


Branitelj umjetnik, Ivo Rakuljić, vještim je potezima bojao veliko uskršnje jaje i nije se dao smesti škljocanjem fotoaparata oko glave.
Kako nam je rekao, on i njegovi prijatelji iz Udruge branitelja, od utorka su smješteni na Rivi (na mjestu popularno zvanom „isprid banke“) gdje oslikavaju jaja. Da ne bi bilo zabune, ne radi se o kokošjim jajima već o dva velika jaja od stiropora. Nešto veće jaje visoko je oko metar, a ono manje oko 60 centimetara koje je prilikom naše posjete već bilo završeno.
– Par dana prije oslikavanja na Rivi pripremali smo materijal odnosno podlogu jer ovo radimo u stiroporu. Dakle, od komada stiropora oblikovali smo ova dva jaja i sad ih ja i moji prijatelji oslikavamo – kazao je Rakuljić.
Na pitanje koliko će potrajati proces oslikavanja odgovara:
– Nema tu pravila. Mi radimo dok ga ne završimo odnosno dok imamo inspiracije. Ovo manje je završeno, a kada bude i veliko, idu Turističkoj zajednici na poklon. Time dajemo svoj doprinos – objašnjava Rakuljić.
Na velikom jajetu istaknuta je malena crkvica i velik broj šarenih leptira dok na manjem jajetu prednjače morski motivi; dupini i ribice u raznim bojama. Hoće li Turistička zajednica velika jaja koja šire radost Uskrsa ostaviti izložene na Rivi kako bi svi mogli uživati u njihovoj ljepoti nismo uspjeli doznati, ali nadamo se tome.

Oslikani i zidovi Kuće za roditelje
Samo par dana prije akcije oslikavanja jaja, branitelji umjetnici dali su se u oslikavanje Kuće za roditelje, roditelje čija se djeca nalaze na liječenju u splitskoj bolnici. Kuća je otvorena krajem prošle godine na adresi Gundulićeva 22, u nekadašnjim prostorijama Centra za socijalnu skrb ali još uvijek nije potpuno opremljena. I veliki bijeli zidovi zahtijevali su malo živosti, a onda su tu urigirali branitelji umjetnici.
– Oslikali smo vesele motive da barem tako pokušamo tim ljudima koji budu tamo boravili olakšamo njihove patnje zbog bolesnog djeteta i unesemo malo radosti – kazali su.
Kuća koja je otvorena 28. prosinca 2016.godine, a s radom počela u siječnju, prostire se na 350 četvornih metara i sadrži devet dvokrevetnih soba, dva dnevna boravka s čajnim kuhinjama, dva tuša te četiri sanitarna čvora. Grad Split je s ukupno 295 tisuća kuna uredio i opremio prostorije te osigurao recepcionera, ali Kuća još uvijek nije u potpunosti zaživjela jer su ljudi kojima treba takav vid pomoći slabo informirani.
Obzirom da je Kuća opremljena najosnovnijim, svaka pomoć je i više nego dobrodošla, a pomoći možete preko Udruge nezaposlenih.
– Ako netko želi pomoći može se obratiti Udruzi nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije jer mi smo pružatelji usluga u kući za roditelje. Kontakt brojevi su 098 186 9851 i 095 350 7766 – poručila je Jasminka Lemo, predsjednica Udruge nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije.