Apolitični

Splitska tvrtka Advanced Solutions počinje projekt plutajućih plovila namijenjenih za difuzne hotele na moru. Proizvodit će apartmane na površini mora

plitska tvrtka Advanced Solutions, iza koje stoje projekt menadžer Fabjan Viđak i menadžer Davor Paić, kreće u novi i projekt proizvodnje plutajućih plovila namijenjenih za difuzne hotele na moru. Tvrtka već niz godina ima uspješnu suradnju s danskim brodograditeljem Carl Kai Random, za koju proizvodi glisere različitih veličina u svom brodogradilištu smještenom na oko 1500 metara četvornih u Kaštel Gomilici.

Prvi u Hrvatskoj proizvodit će plutajuća plovila-saune, plutajuće recepcije i plutajuća smještajna plovila na moru…

– Već izrađujemo kalupe, a za mjesec dana trebali bismo dovršiti pripreme, kako bismo početkom iduće godine mogli krenuti u ozbiljnu proizvodnju. Ti projekti su sufinancirani od strane vlade Kraljevine Danske. Riječ je o projektima koji su slični po složenosti kao i gradnja brodova. Većinom su namijenjeni za izvoz, ali je moguća i suradnja s hrvatskim tvrtkama, poput tvrtke Nord, tako da bi se ovi proizvodi mogli naći i na hrvatskom tržištu.

Konkurencija

Uglavnom, radi se o hit proizvodu kakvog nema na hrvatskom tržištu. Postoje slični proizvodi u nekim našim marinama, ali nisu registrirani kao plovila. Naši će biti certificirani kao plovila i moći će primati do 12 ljudi. U ovom dijelu proizvodnje konkurencija nam je nekoliko proizvođača u Nizozemskoj i Poljskoj. Takva plovila koja ćemo mi proizvoditi bit će pogodna za gradnju difuznih hotela na moru. Imat će plutajuću recepciju i plutajuća smještajna plovila. Slično kao što je kamp na kopnu – pojašnjava Davor Paić.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay