Apolitični

Splitska ribarnica – mjesto ugodnog druženja…

Ribarnica ili peškarija jedan je od spomenika grada Splita. Njezin bijeli kamen i secesijski kovano željezo ponuđenoj ribi podiže cijenu.
Sve što Jadransko more nudi dolazi na njezine bijele stolove, od papalina, girica, srdela, skuši pa do oboritih škarpina, zubataca, pagara, lubina, a i jastog zna lijeno prošetati. Školjke i beskičmenjaci dio su svakodnevne ponude kao i uzgojena riba, uključujući pastrmku i šarana.
Ribarnica je proširena s otvorenim dijelom, no i s njim je postala mala gradu koji svakodnevno buja, naviknut na miris brudeta i gradela.
Ribarnica je meka dokonim šetačima, nadasve umirovljenicima, kao i sve brojnijim turistima koji se iznenade kada saznaju kako je riječ o jedinoj ribarnici na svijetu bez muha, zahvaljujući činjenici što je sagrađena pokraj živog izvora sumpora, uz Gradske toplice u Marmontovoj ulici.
Peškarija je također i jedno od omiljenih mjesta susreta građana Splita. Tu se rađaju nova poznanstva, prijateljski razgovori, omiljena splitska ćakula, susreću se stari i dobri prijatelji, a sve njih povezuje riba koja se nađe na pladnju i kada nije petak.
Ukratko smo „bacili“ pogled prema ribarnici, snimili nekoliko fotografija i mali djelić atmosfere koja je prisutna na ovom posebnom splitskom mjestu.


D. Šabić