Izložba “Slatko je, med nije; grko je, pelin nije. O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji” Etnografskog muzeja Split gostuje u zagrebačkom Etnografskom muzeju u Zagrebu od 15. veljače do 15. travnja.
Kroz cjeline obrađene na izložbi donosi se pregled osnovnih sorta, berba, transport i pohrana maslina do njihove prerade ‘na malo’ te u uljarama, kao i običaji i vjerovanja vezana uz maslinu, napominje se u najavi.
Naglasak je na nekad uvriježenim maslinarskim i uljarskim praksama na kojima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.
Izložbom se također želi ukazati i na upotrebu ulja u prehrani i zdravlju, kao i na određena narodna vjerovanja i godišnje običaje u kojima maslina ima vrlo važnu ulogu, kao što su primjerice, božićni i uskrsni običaji, ističe se.
Predstavlja se niz radnji potrebnih za završni proizvod, maslinovo ulje, počevši od običajnih praksi berbe koja po tradiciji počinje oko blagdana Dušnog dana, zbog čega je diljem maslinarskih područja zabilježena uzrečica “Mrtvi dan – skale van!”, ističe se u najavi.
Na samom otvorenju posjetitelji će imati priliku upoznati se s načinom rada zagrebačkom maslinarskog instituta, degustirati čaj od maslinova lista te saznati o vrijednosti i snazi maslinova ulja kao prehrambene i zdravstvene namirnice.
Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr
Foto: Shutterstock