Apolitični

Splitska glazbena priča u čast tenora Monaca na visokoj razini

Koncert najljepših opernih arija svijeta u čast talijanskog opernog tenora Maria del Monaca održan  je u subotu na Tvrđavi Gripe.

Glasoviti domaći i svjetski solisti današnjice pjevali su prigodom proslave stogodišnjice rođenja talijanskog velikana opere, a ideja o organizaciji koncerta u čast del Monacu je nastala u listopadu prošle godine nakon dolaska maestra Ive Lipanovića na čelo opere splitske kazališne kuće.

Zahvaljujući prijateljstvu Ive Lipanovića sa sinom Maria del Monaca  Giancarlom del Monacom, renomiranim opernim redateljem, koncert  je upriličen u Splitu, te je osim Gradu pod Marjanom, koncert održan i u talijanskim, francuskim, ruskim i drugim svjetskim gradovima. No, unatoč tomu Giancarlo del Monaco, sin talijanskog tenora, u opernom spektaklu je odlučio uživati u Gradu cara Dioklecijana.

Solisti koji su glasom tvorili jedinstveno i intimno glazbeno ozračje opravdali su očekivanja mnogobrojne publike i to izvedbom najljepših arija svijeta iz Verdijevog, Puccinijevog, Bizetovog, Cileeinog i Saint-Saënsovog skladateljskog opusa.

Nastupili su talijanski bariton Devid Cecconi, splitska operna primadona, mezzosopranistica, Terezija Kusanović kojoj je pripala čast otvoriti koncert Habanerom iz Bizetove Carmen i koja je posjetitelje podsjetila na svečanost otvorenja 61. Splitskog ljeta izvedbom arije Mon coeur s’ouvre a ta voix iz opere Samson i Dalila u kojoj je tumačila rolu Dalile. Uz dvoje istaknutih solista čast da nastupi je pripala i splitskom opernom dragulju, mladoj sopranistici Antoniji Teskeri koju smo gledali i slušali u operi Aida u ulozi Egipatske svećenice, gruzijskom tenoru Mikheil Sheshaberidze koji je također, nastupio u operi Aida kao Radames i koji je rođen na dan kad i Mario del Monaco , 27. srpnja te za kojeg kažu da ima glas nalik na velikana u čiju čast je nastupao. Na veliku radost splitske publike na koncertu je nastupio i nacionalni prvak opere bas Ivica Čikeš, talijanski solist, tenor Leonardo Caimi, koji se Splićanima i njihovim gostima u operi Samson i Dalila predstavio kao Samson, gruzijska mezzosopranistica Sofia Janelidze, koja je igrala u Aidi rolu Amneris, te dobitnica specijalne nagrade na veronskom natjecanju „operni Oscar” za 2015. godinu, talijanska sopranistica Valeria Sepe.

Koncert opernih arija – Mario del Monaco definitivno je jedno od događanja koje bi se u Splitu što prije trebalo ponoviti. Maestru Ivi Lipanoviću srećom je to dobro poznato, zato i očekujemo u skoroj budućnosti da se realizira neka od njegovih ideja!

Hvala mo. Lipanoviću za ovaj glazbeni spektakl!

Više u kategoriji: kultura, glazba

Jelena Perko, mag. oec