Apolitični

Splitska Galerija umjetnina u „salonu kulture“ u Gundulićevoj 36

Galerija umjetnina, kao jedna od umjetničkih i kulturnih kuća u Splitu, osnovana još 1931. godine, a odnedavno smještena u prostore „stare bolnice“ nedaleko od sjevernih zidina Dioklecijanove palače u Splitu, želi biti mjesto dolaska i druženja, ljubitelja kulture i umjetnosti Splita, ali i Dalmacije. To nam potvrđuje ravnatelj Galerije umjetnina gosp. Branko Franceshi, prilikom posjeta Terracon News-u, izrazivši zadovoljstvo što je naš portal kao „salon kulture“ prepoznao važnost značenja ove splitske kulturne institucije. Istaknuo je kako Splićani jako dobro znaju za galeriju umjetnina, ali svejedno treba poraditi na tome da, po mogućnosti, više posjećuju izložbe i druga prigodna događanja…..

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Branko-Francesci-ton-1.mp3?_=1

Među stalnom postavom nalaze se slike i skulpture iz 14. stoljeća do suvremenog doba. Osobito se ističu djela Andrije Alešija i Jurja Ćulinovića iz 15. st., Andrije Medulića iz 16. st., Mateja Pončuna i Federika Benkovića, te slike mletačkih majstora gotike, renesanse i baroka. Također, galerija izlaže vrijedne ikone iz razdoblja 15. do 19. stoljeća. Najbrojnija su djela značajnih hrvatskih umjetnika Bukovca, Deškovića, Joba, Medovića, Meštrovića i Vidovića.

Unatoč brojnim preinakama zgrada je dragocjen primjer arhitekture historicizma u splitskom graditeljstvu 19. st., a kao najstarija splitska bolnica, značajna je i u povijesnoj memoriji grada s čim se slažu mnogi kulturnjaci. Naš sugovornik, gosp. Franceshi, s dugogodišnjim radnim iskustvom u svijetu kulture i umjetnosti, pojašnjava stalni postav i izložbe, kako i zbog čega treba poboljšati suradnju s medijima, ali se posebno osvrće na ovogodišnju „Noć muzeja“ koja je apsolutno zaživjela kod nas.

D. Šabić