Apolitični

Splitska galerija umjetnina opet aktivna

Galerija umjetnina otvora izložbu „Kontaminirane zone” Josperas Nordahla u srijedu , 9. prosinca, u 19:30.
Kustosi izložbe su Bašak Šenova i Branko Franceschi koji pozivaju Splićane i sve ljubitelje kulture da posjete ovu, kako kažu vrijednu i zanimljivu izložbu.
Izložba Jaspera Nordahla spaja dva video rada koje je umjetnika realizirao za vrijeme boravka u Sri Lanki, a tiču se fenomena prouzročenog ekstenzivnom proizvodnjom dobara za izvoz na tržišta razvijenih demokracija na Zapadu.
Monumentalna projekcija prikazuje Katunayake Free Trade Zone / Bescarinska trgovačka zona Katunayake (c/b video, bez zvuka 15 min. 2015.), zračnu snimku ograđenih i posebno čuvanih područja s tvornicama koje isključivo proizvode robu za izvoz. Video na monitoru snimka je razgovora s Nimalkom Fernando (c/b video, 20 min, 2011.), odvjetnicom i feminističkom aktivisticom iz Sri Lanke, koja surađuje s centrom za žene, organizacijom koja okuplja radnice i aktivistkinje koje rade u bescarinskim zonama.
Jesper Nordahl rođen je 1969. godine u Stockholmu, gdje trenutno živi i radi. Videom i različitim medijima koristi se za istraživanje društvenih, političkih i rodnih pitanja. Izlaže intenzivno na međunarodnoj sceni, između ostalog na izložbama u: Shedhalle Zurich, Artists Space New York, Indeks Stockholm, Grazer Kunstverein, Kunstlerhaus Bethanien Berlin, Colombo Art Biennale and Dolores at EDB Projects Amsterdam. Nordahl je 2000 diplomirao na Kraljevskom Institutu za umjetnost u Stockholmu te sudjelovao u programu Whitney ISP u New Yorku 2006. -2007.
Bašak Šenova je kustosica i dizajnerica. Studirala je književnost i grafički dizajn (MIP grafički dizajn i doktorat u umjetnosti, dizajnu i arhitekturi na Sveučilištu Bilkent) i pohađala 7. program kustoske obuke na Stichting De Appela, Amsterdamu. Od 1995. piše o umjetnosti, tehnologiji i medijima, pokreće i razvija projekata i kurira izložbe. Urednica je i dopisnica ibraaz.org i jedna od osnivača NOMAD-a, kao i organizatorica projekata „ctrl_alt_del” i „Upgrade! Istanbulu”. Senova je kustos paviljona Turske na 53. Venecijanskom bijenalu. Kao docent, predavala je na različitim sveučilištima u Istanbulu, kao što su Kadir Has University, Sveučilišta Bilgi i Koc. Trenutno predaje na Sveučilištu Bilkent
Posjetite splitsku Galeriju umjetnina i pogledajte ovu nesvakidašnju izložbu naziva „Kontaminirane zone”.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.