Apolitični

Splitska galerija nastavlja s izložbama…

Galerija umjetnina nastavlja s promocijom svojih uradaka i gostiju i u Novoj godini. Već za utorak, 12. siječnja 2016. od 19:00, kustosica Jasminka Babić najavljuje otvorenje izložbe „Dobri dani, loši dani” autora Dine Bićanića.

Dino Bićanić posljednjih nekoliko godina istaknuo se među mlađom generacijom hrvatskih umjetnika prepoznatljivim radovima s neizbježnom notom humora i ironije. Bićanić kroz različite medije, od skulpture, instalacije, videa do performansa, izdvaja naizgled banalne trenutke svakodnevice i jednostavnim ih vještim zaokretom čini zanimljivima. Ovakvim postupcima umjetnik jasno ocrtava apsurde suvremenog društva: od kritike komunikacije na društvenim mrežama (Facebook, 2014.), utjecaja masovnih medija na svakodnevni život do osvještavanja jezičnih konstrukta (Zidovi imaju uši, 2010.) i humora skrivenog u sitnicama (Komarci, 2010.). Ovom izložbom Bićanić ulazi u polje autobiografske umjetnosti. Važno je ovdje napomenuti da njegova umjetnost uglavnom proizlazi iz sfere intuitivnog, stoga je teško govoriti o umjetničkim strategijama. Ali ipak, njegova razmišljanja, te odabir medija i tema otkrivaju tipičan postmodernistički pristup, u ovom slučaju autobiografskom djelu, i otvaraju niz relevantnih tema suvremene umjetnosti.

 

I na kraju nekoliko riječi o samom autoru: Dino Bićanić (1980., Bihać, BiH) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, a 2007. godine diplomirao na Odsjeku za kiparstvo Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Kažimira Hraste. Redovito izlaže na skupnim i samostalnim izložbama od 2006. godine. Dobitnik je jedne od tri jednakovrijedne nagrade ovogodišnjeg 39. Splitskog salona. Živi i radi u Hvaru.
Dođite u splitsku Galeriju umjetnina na otvorenje izložbe Hvarskog umjetnika D. Bićanića „Dobri dani, loši dani”.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija Umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.