Apolitični

Split kao sjedište IT elite: Otvorena Shift konferencija 2016.

 

U Splitu je otpočela peta po redu Shift konferencija u organizaciji udruge Shift i splitske tvrtke Codeanywhere. Velik broj IT stručnjaka, programera i dizajnera okupio se u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu kako bi čuli neke od najboljih i najpoznatijih svjetskih IT poduzetnika poput Hamida Pala, Edwarda Bridgesa, Khash Sajadija i mnogih drugih.

 

Konferencija je službeno otvorena riječima Šimuna Anđelinovića, rektora splitskog sveučilišta, Gorana Kovačevića, zamjenika splitskog gradonačelnika, Zlatka Ževrnje, splitsko-dalmatinskog župana i glavnog organizatora Ivana Burazina. Posebno je istaknuta važnost ovakve manifestacije ne samo za Split, nego i za regionalnu informatičku scenu kao i za gospodarstvo općenito jer se motiviraju mladi i kreativni ljudi da naprave prvi korak u poduzetničkom smislu. Mikrofon je nakon toga preuzeo prvi govornik konferencije, Hamid Palo iz tvrtke Trello, koji je na zanimljiv i subjektivan način opisao kako doći do uspjeha i svoje predavanje zaključio s korisnim savjetom za prisutne: korisnici uvijek trebaju biti na prvom mjestu! Okupljeni su nakon toga imali priliku čuti ekskluzivu od strane Davora Tremca, generalnog menadžera UBER Croatia koji je u svom predavanju „How we scaled from 0 to 450 cities” objavio da je Uber od danas dostupan u Splitu (tijekom cijele godine) i Dubrovniku (visoka sezona). Naime, Uber će prve korisnike počastiti besplatnom vožnjom za koju je potrebno ukucati promo kod: FREEWEEKEND, tj. BESPLATNIVIKEND.


U svakom slučaju, naš kolega Ante Klarić posjetio je samu konferenciju i uvjerio se, pomalo i iznenadio (na zadovoljstvo) velikim brojem zainteresiranih za ovaj događaj, što u konačnici pokazuje kako i „mali” Split može biti referentno mjesto IT svijeta, a to svakako predstavlja svjetlu budućnost za gospodarstvo.