Apolitični

Split preplavili Covid kiosci, a štapićima za bris barata se i po kozmetičkim salonima!

Razlike u cijeni su velike, vrte se velike pare

Na samom početku Istočne obale, primjerice, postoji kućica namijenjena testiranju. Dvije trećine objekta ipak nedvosmisleno pozivaju na “Passport Rapid Test”.

Od radnice u bijeloj liječničkoj kuti doznajemo da kućicu koristi NZJZ, a da cijena brzog testa na osnovi kojeg je moguće dobiti Covid potvrdu iznosi 330 kuna. 

To je, međutim, netočna informacija. Demantirali su je na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Niti imaju kiosk na Istočnoj obali, niti im je brzi test toliko skup. 

Na Cankarevoj se poljani pak nalazi “Covid-19 Test Center”, kako glasi natpis iznad ulaza u prostor u kojem se brzo testiranje obavlja po cijeni od sto kuna. 

Rezultat testiranja poznat je već nakon nekoliko minuta, otkriva mlada zaposlenica, a potvrda s bar kodom šalje se mailom i vrijedi 48 sati. Ovu potvrdu, pojasnila je djevojka, ne prihvaćaju sve ustanove, aviokompanije ili države. Za neke od njih, kao i za prisustvovanje pojedinim organiziranim događajima, potrebna je potvrda izdana na temelju PCR testa.

Ljubazan ženski glas s druge strane linije pojasnio nam je da navedeni prostor koristi privatna poliklinika “Lux”, čije je sjedište u Solinu. Što se tiče PCR testa, medicinska sestra kaže da je bris moguće uzeti na istome mjestu, ali se on šalje na Institut Virion u Kaštelima, gdje se provodi analiza i izdaje Covid potvrda. S obzirom na složeniji postupak, PCR test košta 650 kuna.

TKO SVE BARATA ŠTAPIĆEM ZA TESTIRANJE?

Neslužbeno doznajemo da su različite kozmetičke kuće i fitness centri u ponudu uključili i testiranje na Covid, po više ili manje proizvoljnim cijenama. Štapićem za uzimanje uzoraka (ne)spretno barataju ljudi različitih profesija, uključujući, navodno, i električare.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay