Apolitični

Split – Otvorena izložba s temom sporta ‘Sprint’

U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u srijedu navečer u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci otvorena je izložba “Sprint” s ukupno 34 skulpture, slike, instalacije, grafike, fotografije i video radova kojim se predstavljaju suvremeni hrvatski umjetnici s temom sporta, što je i tema ovogodišnje Noći muzeja.

Kustos izložbe Vedran Perkov je na otvaranju rekao da su s obzirom da je tema izložbe sport odlučili dati pregled umjetnika koji su u svojim radovima dotakli tu temu, svatko na svoj način. Na izložbi su zastupljeni gotovo svi sportovi, neki od autora su doajeni, pojedini su umrli, a ima i mladih i neafirmiranih umjetnika.

“Šarolikost izlagača, eksponata i poetika izražavanja je velika. Izložba je nastala u povodu teme ovogodišnje Noći muzeja koja je sport, pa smo odlučili sudjelovati u tome s tim da smo odlučili izložbu otvoriti koji dan ranije. Sve je to počelo još prije tri tjedna, a autori su uglavnom splitski umjetnici i članovi HULU- a, no imamo i nekoliko gostiju”, rekao je Perkov.

Dodao je i da će tom izložbom pokušati dati sažeti pregled nekih od protagonista hrvatske likovne scene koji su inspiraciju za svoje radove pronašli u sportu. Svjesni smo da je tema poput sporta, rekao je Perkov, puno kompleksnija, da traži mnogo veći izložbeni prostor, veću logističku i financijsku podršku, pa smo letimičan i brzi prelet nazvali “Sprint”.

Cijeli članak možete pročitati na: hina.hr

Foto: Shutterstock