Apolitični

Split Gourmet Expo potiče na izvrsnost

Split Gourmet Expo potiče na izvrsnost, ovo je sjajna prilika za promociju i marketinško predstavljanje dionika u projektu koji je započeo prije devet godina.

Projekt „Hrvatski gastronomski dragulj” je organizacija gastronomskih natjecateljskih izložbi u svim gradovima Hrvatske s svrhom podizanja kvalitete ugostiteljske ponude i konkurentnosti. Projekt je započeo 2007. godine na području Dalmacije te je obuhvatio razne gradove ne području Hrvatske.
Cilj projekta je potaknuti ugostitelje da u svojoj ponudi povećaju udio autohtonih jela s naglaskom na lokalne autohtone specijalitete pojedinih dijelova Hrvatske.
Sve gastronomske izložbe koje se održavaju u pojedinim hrvatskim gradovima idu pod nazivom „Hrvatski gastronomski dragulj”, a svaka od njih ima svoje vlastito ime.

Kreće Split Gourmet Expo

„Split Gourmet Expo” natjecateljska gastronomsku izložba restorana, konoba i hotela grada Splita u sklopu koje ugostitelji u svojim objektima pripremaju, a na zajedničkom 300-ak metara dugom stolu izlažu na ocjenjivanje i degustaciju 6.000 porcija delicija kojima prezentiraju svoju ponudu.
Izložbom se potiče i promiče gastro ponuda Splita kao gastro destinacije izvrsnosti kroz čitavu godinu.
DETALJI GASTRO IZLOŽBE:
Datum održavanja: 14. – 15. listopada 2016.
Mjesto održavanja: Splitska riva
Svi ugostiteljski objekti koji će sudjelovati u svome ugostiteljskom objektu pripremiti odabrano jelo koje mora biti u skladu s hrvatskom / dalmatinskom / splitskom autohtonom kuhinjom i u skladu s ponudom ugostiteljskog objekta koji predstavlja. Izložba će biti organizirana u tri kategorije:
– hladno jelo
– toplo jelo
– desert


Stručni žiri će biti sastavljen od eminentnih hrvatskih i međunarodnih kuhara i gastronomskih stručnjaka koji će ocjenjivati:
– okus
– izgled
– originalnost jela (u skladu s autohtonošću hrvatske kuhinje)
U odabranom prostoru (prijedlog je Riva) bit će postavljen veliki stol na kojem će biti izložena jela natjecatelja, jela će biti izložena na pladnjevima, tanjurima, u toplim kupeljima i sl., ovisno o vrsti jela, svaki izložbeni uradak mora sadržavati minimalno 10 porcija i mora biti označen naziv i mjesto ugostiteljskog objekta te ime šefa kuhinje ili kuhara koji je spremao izloženo jelo.
Na mjestu događanja bit će također postavljeni štandovi sponzora koji će podržati izložbu kao i štandovi malih lokalnih proizvođača koji će imati priliku predstaviti svoje proizvode ako njihova kvaliteta i vrsta može doprijeti razvoju ugostiteljske ponude Splita.
Svi natjecatelji izložbe dobiti će zahvalnicu za sudjelovanje, pobjednici u prva tri mjesta svih kategorija dobit će priznanja, dok će ukupni pobjednici prva tri mjesta dobiti medalje.
Ugostiteljski objekt koji osvoji prvo mjesto u ukupnom poretku dobiva posebno designiranu tabelu „SPLIT GOURMET EXPO”.
Gastro izložbu popratit će i vinari te će se u okviru manifestacije održati i enološka radionica namijenjena ugostiteljima na kojoj će ih se educirati o sljubljivanju hrane i vina, pravilnom posluživanju vina i ostalim enološkim pravilima koje svaki uspješni ugostitelj mora poznavati.
Splitska turistička zajednica raduje se vašem dolasku i sudjelovanju u zanimljivoj gastro manifestaciji Split Gourmet Expo