Apolitični

Split film festival – zatvaranje

Nakon tjedan dana prikazivanja različitih svjetskih kinematografija podijeljenih u osam kategorija, među kojima i  konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, program Split film festivala ili Međunarodnog festivala otvorenog filma polako se približio kraju.

Bogati program ovogodišnjeg izdanja Split film festivala odvijao se na više lokacija, u Ljetnom kinu Bačvice, kinu Zlatna vrata i kinu Karaman, a ovogodišnja novost festivala je i prikazivanje filma na jednoj posve neobičnoj lokaciji- u splitskom Zatvoru.

Iz organizacije festivala naglašavaju da je do suradnje Split film festivala te Ministarstva pravosuđa i Uprave zatvora došlo zbog ideje o dostupnosti kulture u sve segmente društva. Time je organizacija Split film festivala željela poručiti da je kultura jednako pravo sviju, bez obzira na okolnosti u kojima se pojedinac ili skupina nalaze, a ne isključivo onih koji se nalaze u centru kulturnih zbivanja. Kako navode iz organizacije Split film festivala, projekcije filmova u zatvoru prošle su u najboljem redu, a zatvorenici su svojim odazivom pokazali interes za ovakvim tipom događanja te podržavanje ideje u infiltriranju kulture unutar zidova zatvora. Zatvorenici su na ovaj način imali privilegiju i pravo sudjelovanja u nekom kulturnom događanju te su unutar zatvorskog programa Split film festivala imali pravo pogledati projekcije filmova i prije nego su ti filmovi prikazani u redovnom programu festivala.

Završni dan festivala unutar kojeg su se prikazivali filmovi obilježen je u kinu Karaman filmom „Sins of the flash” redatelja Khaleda El Hagara u sekciji Forum te filmom „The death of the Louis XIV” redatelja Alberta Serre u konkurenciji dugometražnih filmova. U kinoteci Zlatna vrata prikazan je poseban program Fakulteta likovnih umjetnosti u Hamburgu predvođen Berdom Schochom te je prikazan film  „Above us only sky”u režiji Jana Schomburga.

Završna večer festivala rezervirana je bila za 18. rujna unutar Central kluba koji svojim zidovima i energijom još uvijek odiše starim gradskim kinom Central te se tako čini kao idealan prostor za uspješno zatvaranje ovogodišnjeg izdanja Split film festivala ili Međunarodnog festivala otvorenog filma.