Apolitični

Split film festival – otvorenje i program

Split film festival ili Međunarodni festival novog filma na otvorenju u Ljetnom kinu Bačvice, 11. rujna, započeo je kulturni program koji će se na različitim lokacijama u gradu Splitu odvijati sve do 18. rujna.

21. izdanje Split film festivala svečano je otvoreno ove subote u Ljetnom kino Bačvice gdje se pred brojnom publikom filmoljubaca trebao prikazati francuski film Isola Fabianne Deschamps, ali je zbog tehničkog problema prekinut. Direktor festivala iskreno se svim prisutnima ispričao, a tehnički kvar nesretna je okolnost do koje je došlo unatoč temeljitim provjerama tehnike prije samog otvaranja festivala.

No, usprkos problemima, Split film festival i dalje nastavlja sa svojim bogatim programom podijeljenim u osam kategorija: Konkurencija dugometražnog filma, Konkurencija kratkometražnog filma, Forum, Odrazi, Libido, Frame Extended, Hrvatski film i Posebni program. Središnji dio festivala je natjecateljski u kojem će se naći dva programa, konkurencija kratkometražnog i konkurencija dugometražnog filma.

U programu Hrvatskog dugometražnog filma naći će se filmovi „Dum spiro spero” Pere Kvesića, „Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević te „Pomutne” Lane Kosavec, uz bogati program kratkometražnih filmskih uradaka hrvatske kinematografije.

Osim najavljenog programa različitih filmskih konkurencija, na festivalu će se odviti i tri predavanja na kojima će gostovati Bekim Serjanović, Brend Schoch i Miriam Bale.

Program ovogodišnjeg Split Film festivala odvijat će se na nekoliko lokacija – Ljetno kino Bačvice, Kino Zlatna vrata, Kino Karaman, a ovogodišnja zanimljivost programa je i nova lokacija – splitski zatvor, gdje će se zatvorenicima pustiti film u sklopu festivala kako bi se ukazalo na činnjenicu da svi imaju jednako pravo na kulturu.

Sinoćnji program festivala nastavio se u kinu Karaman s konkurencijom dugometražnog filma prikazujući američko- iranski film „Radio dreams” Babak Jalali, te s japanskim filmom „Ljubav gubitnika” Eijia Uchide.

Kino Zlatna vrata sinoć je u sekciji Forum projiciralo film iz Bangladeša „Under Construction” Rubaiyat Hossain, a u konkurenciji kratkometražnih filmova prikazani su filmski uradci finske, američke, njemačke, kineske, slovenske, meksičke i austrijske kinematografije.

Natjecateljski, ali i zabavni dio programa Split Film festivala nastavlja se sve do 18. rujna na već spomenutim lokacijama, a točne termine i naslove programa svi zainteresirani mogu provjeriti na službenim stanicama festivala.