Apolitični

Split dobio Poduzetnički inkubator za branitelje: ‘Na raspolaganju su nam milijarde!’

Split dobio Poduzetnički inkubator za branitelje: ‘Na raspolaganju su nam milijarde!’
Zamišljen je kao točka u kojoj će se objedinjavati interesi branitelja kada su u pitanju EU fondovi i mogućnosti financiranja njihovog zapošljavanja


Poduzetnički inkubator namijenjen braniteljima i njihovim obiteljima otvoren je u Splitu. Radi se o registriranoj braniteljskoj poduzetničkoj potpornoj instituciji sa sjedištem u Zagrebu, a njegovi su osnivači: Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Zagreba, Proizvodno uslužna zadruga Modro zelena iz Metkovića i Obrazovna grupa Zrinski, zajednica ustanova iz Zagreba. Inkubator je osnovan na temelju sporazuma iz 2016. godine s Ministarstvom branitelja o obrazovnoj, znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji na razvoju poduzetništva branitelja, braniteljskih socijalno-radnih zadruga i udruga Hrvatske iz Domovinskog rata.
– Inkubator je zamišljen kao jedan info punkt i kao jedna točka u kojoj će se objedinjavati interesi branitelja kada je u pitanju njihovo snalaženje u situacijama u kojima se nude razni fondovi, brojne mogućnosti financiranja njihovog zapošljavanja i svega onoga što država, a samim tim i EU, može ponuditi – pojasnio je – Nebojša Jerković iz Modro zelene zadruge iz Metkovića te dodao kako su fokus njihovog interesa braniteljske zadruge, jer je iz Programa Vlade RH, koja je još 2007. pokrenula ovakav vid potpore braniteljima kroz braniteljske zadruge, izašla ideja o potrebi osnivanja ovakvog inkubatora.
– Zadnje dvije godine Ministarstvo branitelja provodi projekt koji se veže na otvaranje zadružnih prodavaonica u kojima će se prodavati njihovi proizvodi, posebno oni proizvodi koji imaju dodatnu vrijednost i autohtoni značaj iz područja z kojih dolaze. Naš cilj je da se Ministarstvo branitelja u prvom redu pozicionira kao provedbeno tijelo u provedbi mjera europskog socijalnog fonda. Europski socijalni fond je zamišljen kao fond koji zapošljava ljude i financira njihove projekte. Smisao svega ovoga je da se branitelji nauče gdje te novce iz europskog socijalnog fonda mogu implementirati i što to na tržištu znači, jer ako ne znate upotrijebiti novac koji dobijete u većini slučajeva biznis propada – upozorava Jerković.
Na pitanje koliko je novca na raspolaganju braniteljima odgovara da su u pitanju milijarde.
– Preveliki su to iznosi ovisno od osi. U četvrtu os, koja se bavi pitanjem ljudskih potencijala, stavlja se fokus na posebne društvene skupine u koje opet ulaze nezaposleni hrvatski branitelji, branitelji koji imaju suženo znanje da bi mogli takve programe implementirati i s njima se pojaviti na tržištu, a najvažnije je da za njih postoji logistika kada dođu do problema, a uvijek ima problema u implementaciji takvih projekata – zaključuje Jerković.