Apolitični

Splićanka u Švedskoj: tko je zbog koronavirusa upao u probleme, država mu daje 92% plaće, nema karantene

Jedna od rijetkih europskih država u kojoj pandemija koronavirusa nije do kraja paralizirala život jest Švedska: otvoreni su vrtići i većina škola, kao i kafići, restorani, noćni klubovi, teretane, javni bazeni, frizeri i slični sadržaji. Nema ograničenja kretanja, pa je i javni promet u funkciji, a sugovornica tportala Maja Mosettig – Splićanka koja je prije nekoliko godina na sjever Europe ‘pobjegla od hrvatskog ludila’ – objašnjava da je najvažnije kako nema panike.

‘Prije nekoliko dana odlučila sam pogledati vijesti na jednoj hrvatskoj televiziji i nakon toga sam dva dana bila u strahu: što od smrtno ozbiljnih voditelja, što od dramatičnog tona i muzike, što od katastrofičnih scenarija za razvoj događaja. Ovdje toga naprosto nema, mada je jasno da ima korone. Svakog dana objavljuju se rezultati, na današnji dan zabilježeno je oko 2300 inficiranih i 42 preminula, ali atmosfera na ulicama je gotovo kao prije epidemije’, kazala nam je Mosettig iz Malmoa, trećeg najvećeg švedskog grada.

‘Imunitet krda’ ne spominju, ali preporučaju da se izlazi vani – pogotovo ovih dana kad je vrijeme lijepo i dosta ljudi to radi. Kome je posao upao u probleme, država će mu nadoknaditi 92 posto plaće. Sve lijepo funkcionira, svi sve znaju, samo što – za razliku od Hrvatske – nema ni panike ni paranoje. Nisu oni blesavi, vjerujem da znaju što rade’, zaključuje Splićanka iz Švedske.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay