Apolitični

Splićani posjećuju Galeriju umjetnina – posjetite je i vi!

Nema onog u Dalmaciji koji u sebi nosi osjećaj za kulturu i umjetnička zbivanja, a da nije posjetio splitsku Galeriju umjetnina. Svakoga tjedna ova kulturna ustanova nudi profinjene i odabrane događaje. Tako vas poziva da ovog petka, 11. ožujka, u 19:00 sati dođete na otvorenje izložbe „Umjetnine iz privatnih zbirki Srednje Dalmacije”.
Kustos je Radoslav Tomić, a njegova asistentica pri izložbi Adriana Perojević, dok koncepciju izložbe potpisuju Branko Franceschi i Radoslav Tomić. Evo što su za nju napisali:
– Umjetnici: Kosta Angeli Radovani, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Vlaho Bukovac, Branislav Dešković, Ivo Dulčić, Dušan Džamonja, Oton Gliha, Ljubo Ivančić, Ignjat Job, Gabrijel Jurkić, Ksenija Kantoci, Ante Kaštelančić, Miroslav Kraljević, Frane Kršinić, Ferdinand Kulmer, Vasko Lipovac, Bartolomeo Litterini, Antun Masle, Jerolim Miše, Antun Motika, Edo Murtić, Vjekoslav Parać, Dujam Penić, Juraj Plančić, Đuro Pulitika, Ivan Rendić, Hans Rottenhammer, Miljenko Stančić, Milan Steiner, Frano Šimunović, Marino Tartaglia, Maksimilijan Vanka, Emanuel Vidović, Antun Zuppa, nepoznati mletački slikari i kipari, nepoznati nizozemski slikar, radionica Santa Croce.
Izložba Umjetnine iz privatnih zbirki Srednje Dalmacije predstavlja 59 umjetničkih dijela iz zbirki 28 vlasnika iz Splita i područja koje omeđuju Trogir, Sinj i Omiš.
– Pokušaj da se, po prvi put, u Galeriji umjetnina priredi izložba slika i kipova iz privatnih zbirki u Splitu i gradićima u njegovoj okolici (Trogir, Sinj, Omiš) nastao je iz dubokog uvjerenja da se u našoj sredini čuvaju brojne dragocjenosti koje nisu dovoljno poznate široj javnosti. Neke od njih predstavljaju remek djela hrvatske likovne baštine minulih epoha dok druge ukazuju da je upravo (srednjo) dalmatinski prostor bio mjesto rođenja brojim umjetnicima koji su obilježili modernu i suvremenu likovnu umjetnost u domovini. Dovoljno je podsjetiti da je su se u ovoj sredini rodili i da su uz nju bili trajno vezani kipari Ivan Rendić, Ivan Meštrović i Branislav Dešković te slikari Emanuel Vidović, Juraj Plančić, Marino Tartaglia, Jerolim Miše i Frano Šimunović…

…Može se reći da su kolekcionari u Splitu okrenuti provjerenim i tradicionalnim vrijednostima. Uvijek su u prednjem planu afirmirani slikari o kojima su pisali respektabilni povjesničari umjetnosti, naročito oni prema kojima kolekcionari pokazuju povjerenje. Krećemo se, dakle, u prostorima u kojima dominiraju radovi mediteranskoga izričaja, od Vlaha Bukovca i Celestina Medovića preko Emanuela Vidovića, Ignjata Joba, Jerolima Miše, Ante Kaštelančića do Ljube Ivančića, Iva Dulčića i Ede Murtića. Murtić je zapravo jedini slikar sa sjevera koji se „udomaćio” u splitskim zbirkama, podjednako djelima iz sredine stoljeća i radovima u kojima je snažnom gestom posljednjih desetljeća 20. stoljeća „opisivao” mediteranski krajolik. Naši su kolekcionari i u njegovu slučaju bili usmjereni na slikarstvo u kojemu se prepoznaje konkretno vrijeme i konkretan prostor. Izložba će, dakle, otkriti ukus splitske sredine u kojoj se čuvaju dragocjenosti prvaka hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća te izdvojene slike i skulpture starijih povijesnih razdoblja.”

Izložba će biti otvorena do 3. 4. 2016., a vi je do tada svakako posjetite i uživajte!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag.nov.