Apolitični

Špilja Modrič, među najljepšima u Hrvatskoj

Prema speleolozima, avanturistima i stručnjacima, jedna od najljepših špilja na Mediteranu špilja je Modrič kod Jasenica ispod moćnog Velebita.

Otkrivena je 1980. godine, a 1985. godine članovi su SD Poreč proširivanjem uske pukotine ušli u njezine dublje dijelove. Interijer je špilje romantičan s nezamislivom ljepotom što ju je sama priroda podarila. Duga je 836 m i obiluje prekrasnim stalaktitima, stalagmitima, stupovima, i brojnim oblicima koje mašta pretvara u orgulje, sipe i likove iz bajke. Važno je istaknuti kako je špilja zaštićeni prirodni objekt i nije turistički uređena.
Stoga, da biste doživjeli sjajnu avanturu, domaćini su razvili jedan potpuno nov i prirodan ekološki pristup koji vam omogućuje potpuni doživljaj ove ljepotice. Trajanje posjeta je oko sat i pol, uz pratnju iskusnih vodiča speleologa na vrlo ugodnih 15 °C. Ako ste ljubitelj ovakvih avantura i povišenog adrenalina, kao i istraživanja posebne ljepote ispod zemlje, preporučujemo posjet špilji Modrič, ali drugima, ništa manje izazovnima i privlačnima, kao što su špilja Manita peć u NP Paklenica te Cerovačke pećine u blizini Gračaca. Za razliku od špilje Modrič, obje su uređene za turistički obilazak što će vam se zasigurno urezati u pamćenje.

Izvor: TZO Jasenice

D. Šabić