Apolitični

Spektakularna izvedba „Mirakula” u Zagrebu

Spektakularna izvedba „Mirakula” u Zagrebu

Potresna priča biblijskih razmjera iz junačke, hrvatske povijesti o velikoj pobjedi branitelja Sinja nad Osmanlijskom vojskom, uz Gospin zagovor iz 1715. godine, glazbeno-scenski spektakl Mirakul premijerno izveden u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.


Uz brojne zagrebačke Sinjane i one pristigle iz Cetinskog kraja, Zagrepčane i brojne druge, ovom velikom kulturnom događaju prisustvovao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Marina Dalić i Goran Marić, predstojnik Ureda premijera Davor Božinović, Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, izaslanstvo VAD-a na čelu s tajnikom Ivanom Nasićem i vojvodom Antom Vučićem, biskupi Franjo Komarica i Josip Mrzljak, provincijal Presvetog otkupitelja fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež te brojne druge osobe iz kulturnog, znanstvenog, gospodarskog, društvenog, političkog i javnog života Hrvatske.


Djelo posvećeno 300. obljetnici pobjede Sinjana nad Osmanlijama i 300. obljetnici krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske uistinu je bilo pravi spektakl, koji je oduševio sve nazočne u Lisinskom. Bilo je to dvosatno podsjećanje na veliku povijest puka Sinja i cetinskog kraja i njihovu borbu za svoju opstojnost uz zagovor njihove zaštitnice Majke od Milosti. Kroz mjuzikl Mirakul ispričana je prekrasna priča o hrabrosti, ponosu, pobjedi, slobodi i vjeri, o Gospi i Alki, hrvatskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Glazbu za mjuzikl napisao je Dražen Žanko, libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove nekih pjesama potpisuje Ivan Ivica Krajač, scenografiju Zlatko Klauzlarić-Atač, a autor sinopsisa i povijesnog aspekta priče je fra Mirko Marić.

Spektakularna izvedba „Mirakula” u Zagrebu

Brojna su značajna imena hrvatske glazbene i dramske scene nastupila u ovom spektaklu. Među brojnim ulogama istaknimo kako je legendarnog fra Pavla Vučkovića maestralno odigrao Joško Ševo, remetu Damir Mihanović Ćubi, vojskovođu Stjepo Gleđ Markos, majku Maru Radojka Šverko, don Ivana Filipovića Grčića utjelovio je Ivan Mikulić, zapovjednika obrane grada Zorzija Balda odigrao je Đani Stipaničev, Anđu je odigrala Lidija Horvat Dunjko, daltabana – bosanskog pašu Ervin Baučić. Svojim glumačkim i glazbenim dionicama u mjuziklu su nastupili Dražen Bartulić, Oliver Rogošić, Dario Došlić, Lara Antić, Albert Turner Juci i mnogi drugi.


Folklorni, plesni i zborski dio mjuzikla pripao je jednom od najpoznatijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava „Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba. Uz njih, svoj doprinos u izvedbi dali su alkari i alkarski momci, članovi KUD-a Peruća iz Hrvaca, reraška skupina Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Sinjske mažoretkinje, brojni statisti koji su uglavnom bili mladi Sinjani koji žive i studiraju u Zagrebu.


Ovu povijesnu priču, u kojoj se opisuje dolazak naroda iz Rame u Cetinsku krajinu, život i običaji toga vremena i bitku pod Sinjem, pratile su pjesme Rama, Turčija, La Vita e Bella, Hvala tebi Vučkovića Pavle, Zaigralo kolo, Zlatna kruna, Cetina, Didovina, Zahvalimo njoj i druge, koje su izvodili Radojka Šverko, Ivan Mikulić, Đani Stipaničev, Lidija Horvat Dunjko, Max Hozić, klapa Laurus i drugi.
Na kraju dvosatnog programa gledatelji su dugotrajnim pljeskom za odličnu izvedbu nagradili sve sudionike Mirakula, a zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog spektakla i onima koji su prisustvovali ovom velikom događaju, u ime organizatora uputio je Ivo Delonga.
Među brojnim publikom koja je s oduševljenjem odgledala mjuzikl bio je i premijer Andrej Plenković.
– Prije svega želim čestitati godinu Žanku, Krajaču, svima koji su doprinijeli da ovaj spektakl uspije. Ovo je bila prava retrospektiva Sinja, Gospe, alke, i to je još jedan dokaz naše povijesne baštine, hrvatskog domoljublja, vjere. Bilo je zaista zadovoljstvo biti večeras ovdje. – kazao je između ostalog hrvatski premijer Andrej Plenković.


Zadovoljstvo nije krio ni Joško Ševo, koji je fantastično odigrao glavnu ulogu u mjuziklu, predvodnika obrane grada fra Pavla Vučkovića.
– Vidite, svi su zadovoljni. Publika je oduševljena i čestitaju za ovu ulogu fra Pavla Vučkovića. Bilo mi je zadovoljstvo igrati tu ulogu, ulogu čovjeka kada se moli, kada vodi svoj narod, a i kada se bori protiv Osmanlija. Ovo je jedna meni, do sada, dražih uloga koje sam igrao u dosadašnjoj karijeri. – kazao je Joško Ševo.


Nakon ove lijepe povijesne priče svi su željeli čestitati i zahvaliti autoru Draženu Žanku.
– Stvarno sam zadovoljan i uzbuđen što je na kraju ispalo sve ovako dobro. Nakon svih tih godina rada i priprema, mogu reći da smo uspjeli u našem projektu. Svi izvođači su bili izvanredni, sve je štimalo, bio je to uistinu pravi Mirakul. Hvala svima koji su bili dio ovog događaja na bilo koji način ili uključeni u predstavu ili kao publika. Mislim da je sve bilo na visokom nivou. – kazao je Dražen Žanko.
Nakon izvedbe u predvorju KD Lisinski organizatori su priredili veliki domjenak na kojem je prigodno nastupila klapa Sinj.