Apolitični

SpaceX lansirao nove satelite Starlink i – napravio rupu u ionosferi

Prethodna istraživanja pokazala su da su brojna lansiranja raketa uzrokovala pojavu rupa u ionosferi, što bi moglo otežati radiokomunikaciju na Zemlji.

Sve češće lansiranje raketa i sve više satelita u Zemljinoj orbiti narušava ionako krhku ravnotežu na našem planetu. I dok su astronomi u nekoliko navrata upozoravali da sve veća gužva u orbiti, koju stvaraju brojni sateliti (komercijalni, ali i znanstveni, vojni i oni o kojima se ne govori) otežava proučavanje svemira, znanstvenici sad upozoravaju na još jedan problem – stvaranje rupa u ionosferi.

Podsjetimo, ionosfera je dio Zemljine atmosfere i nalazi se na udaljenosti od 80 do 600 kilometara od površine planeta. Uz to što je važan dio atmosferskog elektriciteta, ključna je jer je koristimo za prijenos radiovalova diljem Zemlje.

Ni SpaceX-u nije prvi put da buši ionosferu. U kolovozu 2017. raketa Falcon 9, koja je nosila tajvanski satelit FORMOSAT-5, stvorila je rupu četiri puta veću od države Kalifornije, dok je isti tip rakete u lipnju 2022. probio rupu iznad istočne obale SAD-a, te izazvao pojavu crvenih svjetala od New Yorka do Karoline koje su mnogi promatrači zamijenili za polarnu svjetlost.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay