Apolitični

Solinsko kulturno ljeto bit će u znaku povijesnih obljetnica

Solinsko kulturno ljeto bogato je i sadržajno pripremljeno, a obilježje kulturno-umjetničkog programa u znaku je povijesnih obljetnica.

Za pedeset godina djelovanja u solinskoj kulturi, odnosno toliko glazbarskog staža, član solinske Gradske glazbe „Zvonimir”, Fabjanko Japirko, imao je na Gradini u Solinu čast podići zastavu ove manifestacije na otvaranju Solinskog kulturnog ljeta, kojeg kao i svake godine priređuju Javna ustanova u kulturi „Zvonimir” Solin zajedno s gadom Solinom i Turističkom zajednicom Solina.
Program otvaranja ove godine bio je posebno zanimljiv, donio je na Gradinu spomen na značajne obljetnice koje su glazbom, plesom i pjesmom ukomponirane u program tijekom kojeg su nas s uživanjem vodili Edita Lučić-Jelić i Joško Vukšić.

Solinsko kulturno ljeto…


– Ove godine pridružujemo se obilježavanju nekoliko povijesnih obljetnica, 450 godina bitke pod Sigetom, 140. godina praizvedbe opere „Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, potom obilježavanje 100 godina od rođenja skladatelja Silvija Bombardellija i 110. Borisa Papandopula te 460 godina Hektorovićeva Ribanja i ribarskog prigovaranja. Večer je posvećena i Gabi Novak, kao i 120. obljetnici prvih modernih Olimpijskih igara – kazao nam je Tonći Ćićerić, umjetnički ravnatelj programa.

U večeri otvaranja sudjelovali su tako orkestar Gradske glazbe Zvonimir, Gradski mješoviti zbor sastavljen od članova vranjičkog Chorus Cantoresa te klape „Krunik” iz Kučina i ženske klape KUD-a Salona koji su imali i zasebne točke, a u programu su nastupili i operni solisti, bariton Zlatko Kokeza i tenor Saša Jakelić.

Folklorni ansambl KUD-a „Salona” obljetnici Hektorovićeva Ribanja i ribarskog prigovaranja pridružio se izvođenjem Plesova otoka Hvara, dok su Solinske mažoretkinje uz pratnju orkestra Gradske glazbe Zvonimir izvele baletne dijelove iz opere „Nikola Šubić Zrinjski”.
Publika je uživala u izvedbama Ane Opačak i pjesmama Gabi Novak, dok je Sara Andrić, finalistica „Zvjezdica” također zasjala.
Vatromet je na kraju i mnogo dalje, izvan zidina Gradine, označio – Solinsko kulturno ljeto je počelo!

Fabjanko Japirko podigao zastavu
Fabjanko Japirko u solinskoj glazbi je od 1966. godine, danas je koncertni majstor. Ove godine bilježi 50 godina rada u glazbenom amaterizmu, najdugovječniji je član u povijesti ove glazbe, spojio je tako starije i mlađe generacije, dobitnik je i Nagrade grada Solina, najavio je tako voditelj prilikom podizanja zastave Solinskog kulturnog ljeta.