Apolitični

Solinjani uz žive jaslice, bakalar, a djeca uz Djeda Božićnjaka i bombone

Solinjani i njihovi gosti i ove godine uživaju u blagdanskom ozračju Božića, prigodnih adventskih pjesama, običaja i tradicije obilježavanja velikog kršćanskog blagdana. A da bi ugođaj bio potpun , Grad i turistička zajednica priređuju u srijedu 23. prosinca s početkom u 17 sati scensko uprizorenje živih jaslica na Glorijetu pokraj Doma kulture Zvonimir. Izvedbu živih jaslica uprizorit će župljani Svetoga Kaja. Mladi će uz samu rijeku Jadro tako moći vidjeti ponije, konjiće, magarčiće…
Dan poslije, u četvrtak, 24. Prosinca, Solinjane i njihove goste očekuje bogati izložbeni program na sajamskim kućicama i štandovima, kuhano vino i punč, mnoštvo domaćih specijaliteta (soparnik, kroštule, ušećereni bademi…). U 10 sati u organizaciji TZ Solin i mjesnih pivača oživit će se stari običaji kolendavanja obilaskom solinskih domova uz tradicionalne napjeve. Ispred pošte u 11 sati nastupit će veseli i šareni Solinski bubamaraci, mladi plesači iz Plesnog studia „Gita” i djeca iz solinskih dječjih vrtića.
Domaćini blagdanskih događanja u centru Solina u 12 sati pripremaju i podjelu 500 porcija bakalara, fritula i jabuka svojim građanima, a u 18 sati Solinjane očekuje već tradicionalno ceremonija paljenja badnjaka. Za najmlađe će Djed Božićnjak pripremiti mnoštvo slatkih poklona.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.