Apolitični

Solarni električni automobil koji treba napuniti samo jednom godišnje

Nizozemski startup uspješno je odradio 20 testova izdržljivosti svog SEV automobila Lightyear One. Njihov je cilj razviti vozilo koje se mjesecima može voziti bez potrebe za punjenjem

U nizozemskom Lightyearu se ne šale kad kažu da im je cilj razviti automobil koji će se cestama kretati mjesecima, bez potrebe za punjenjem. Na to upućuju i brojke objavljene na njihovoj internetskoj stranici. Tvrtka tvrdi da njihov prvi model, Lightyear One, troši samo 83 Wh/km, a to je tri puta manje od bilo kojeg drugog električnog vozila na tržištu.

Tehnologija u povojima

Koristeći solarne ploče na svom krovu, Lightyear One trenutno se može puniti brzinom od 12 km na sat. Za sada, kažu u startupu, to je dovoljno da mnogim vozačima omogući svakodnevno putovanje na posao eksploatacijom samo solarne energije. Naime, kako pokazuju statistike Europske komisije, prosječni Europljanin na putovanje na posao troši otprilike 30 minuta.

Tradicionalni proizvođači automobila kao što je Hyundai također razvijaju automobile s opcijama solarnog krova koji bi solarnom energijom mogao napuniti do 60 posto energetskog kapaciteta vozila. U Lightyearu pak žele razviti automobil koji će trebati puniti samo jednom ili dva puta godišnje.