Apolitični

Softverska nadogradnja 4G na 5G već je omogućena u Hrvatskoj

HAKOM je već izdao privremene dozvole u frekvencijskom području 2100 MHz Hrvatskom Telekomu za područje Grada Zagreba, Grada Samobora i Grada Svete Nedelje te i A1 Hrvatska za područje Grada Siska za testiranje funkcionalnosti dinamičkog dijeljenja spektra (DSS-Dynamic Spectrum Sharing), ističu za ICTbusiness.info iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Oni pojašnjavaju kako dinamičko dijeljenje spectra omogućava dijeljenje frekvencija između 4G i 5G tehnologije u istom frekvencijskom pojasu, ovisno o zahtjevima pojedinih korisnika. Navedeno predstavlja softversku nadogradnju postojećih sustava (bez potrebe za novim antenskim sustavima i opremom), a dijeljenje resursa između 4G i 5G tehnologije ovisi o prometnim potrebama korisnika za pojedinom tehnologijom, pojašnjavaju iz HAKOM-a. Popis lokacija na kojima su prijavljene bazne postaje za testiranje 5G tehnologije može se pronaći nahttps://www.hakom.hr/default.aspx?id=10346.

Punu funkcionalnost 5G tehnologije će biti moguće ostvariti tek s dodjelom novih frekvencijskih pojaseva, radi mogućnosti korištenja većih kontinuiranih frekvencijskih blokova (80-100 MHz), što radi ograničenog RF spektra u dodijeljenim frekvencijskim pojasevima nije moguće, zaključuju u HAKOM-u.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay