Apolitični

Softver za detekciju lažnih znanstvenih radova

STM Integrity Hub Međunarodnog udruženja znanstvenih, tehničkih i medicinskih izdavača razvija alate koji će omogućiti provjeru vjerodostojnosti svakog rada

Izdavači testiraju prototipove automatskih sustava za označavanje predanih rukopisa koji nose obilježja “tvornica papira”, (paper mills) profitno orijentiranih, neslužbenih i potencijalno ilegalnih organizacija koje proizvode i prodaju lažne istraživačke radove. Ovi alati su rezultat su jednogodišnje suradnje između 24 izdavača i znanstvenih analitičara. Zajedno, oni će pokušati iskorijeniti pošast lažnih znanstvenih članaka.

Borba protiv lažne znanosti

Posljednjih su godina časopisi povukli stotine radova zbog straha da sadrže izmišljene podatke i lažne slike. No u sad se pojavilo nekoliko privatnih tvrtki koje izdavačima nude softver koji može uočiti potencijalno manipulirane slike ili karakteristične detalje koji sugeriraju da je navodni znanstveni rad izašao iz neke “tvornice papira”.

Od 2020. Međunarodno udruženje znanstvenih, tehničkih i medicinskih izdavača (STM) sa sjedištem u Haagu surađuje s izdavačkima na razvoju zajedničkih standarda za softver koji može detektirati potencijalne probleme sa slikama. Prije godinu dana udruženje je objavilo da razvija STM Integrity Hub koji će urednicima pružiti alate koji će omogućiti provjeru vjerodostojnosti rada.

U inicijativu su uključeni izdavači znanstvenih radova kao što su BMJ, Elsevier, Frontiers, IOP Publishing, JAMA Network, Sage Publishing, Taylor & Francis, Wiley i Springer Nature, a trenutno se testiraju prototipovi za dva od tri predložena alata. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr