Apolitični

Snaga riječi…

Često se zna reći da čovjeka određuje njegova riječ, odnosno da je ono što misli, što izgovara, no iako se to odnosi na našu svakodnevicu, kao da tek tijekom ovog doba godine postajemo posebno svjesni utjecaja koji samo jedna riječ može imati…

Vrijeme je došašća, priprave za Božić, blagdan obitelji, zajedništva i dijeljenja. Svuda oko nas širi se božićni duh i prenose poruke ljubavi, a u nama budi se želja za pokazivanjem onog najboljeg dijela sebe, želja da činimo dobra djela, da s drugima podijelimo osmjeh i uputimo koju toplu riječ.
Potaknuti svim tim, promišljamo o vlastitim postupcima i govoru, o odnosu koji imamo s drugima. Preispitujemo način na koji se prema njima odnosimo. Činjenica je da je nešto kao što je riječ, tako uobičajeno i svakodnevno, lako uzeti zdravo za gotovo. Dovoljno je sjetiti se koliko ih izgovorimo u jednom danu, no zastanimo samo na trenutak i zapitajmo se što zapravo njima iskazujemo i kako njima djelujemo na druge. Koristimo li ih da bi drugima donijeli radost ili tugu? Kao što je svima poznato, jednom izgovorenu riječ nemoguće je vratiti i upravo zbog toga bilo bi poželjno pažljivo se njome koristiti. U suprotnom slučaju, makar i nenamjerno, mogli bismo povrijediti dragu osobu i učiniti da taj odnos krene neželjenim smjerom. Sigurno ne postoji osoba koja na svojoj koži nije osjetila trn oštre riječi, ali isto tako i onaj njen ljekoviti učinak koji ima ljubazno izgovorena u pravo vrijeme. Nečije tople riječi podrške, osobito kad se radi o nama dragim osobama, mogu nas inspirirati i potaknuti možda i na životne promjene. Poput topline, šire se i obuhvaćaju nas s onolikim značajem koliki im sami odlučimo dati.

Ponekad zaboravljamo da riječi koje koristimo govore mnogo više od onoga o čemu pričamo. Njihov izbor otkriva neke najskrivenije kutke našeg karaktera za koje mislimo da ih dobro prikrivamo, a kojih ponekad nismo ni sami svjesni. Stoga je dobro s vremena na vrijeme zapitati se što naše govore o nama samima… Postoji li bolji trenutak za to od sadašnjeg? Bez obzira na doba godine, imajmo na umu ovu izreku:

„Pripazi na svoje misli – one se pretvaraju u riječi.
Pripazi na svoje riječi – one se pretvaraju u djela.
Pripazi na svoja djela – ona postaju navike.
Pripazi na svoje navike – one se pretvaraju u karakter.
Pripazi na svoj karakter – on postaje tvoja sudbina.“

M. Konstantinović