Apolitični

‘Snaga istine‘: rasprava o pesticidima u voću nadovezuje se na film u kojem farmeri teško oboljevaju od opasnih supstancija

FILM: Goliath; dramski triler; Francuska, 2022. 

REŽIJA: Frederic Tellier 

ULOGE: Gilles Lelouche, Pierre Ninney

Podaci novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe otkrivaju da su se povećali tragovi pesticida u voću uzgojenom u EU-u između 2011. i 2019. godine. U tom razdoblju države članice EU-a trebale su ograničiti njihovu upotrebu i zamijeniti ih drugim tvarima prirodnog podrijetla, ali to se još nije dogodilo.

Gotovo svaki treći uzorak svježeg voća (kupine, breskve, jagode, trešnje, marelice, jabuke…) od njih oko 97.000 bio je kontaminiran tragovima kemijskih pesticida, ukupno 29 posto, za devet više naspram 2011. godine. Sukladno tome, mala je šansa da se, prema naputku Bruxellesa iz 2020., do 2030. prepolovi korištenje najopasnijih pesticida poput tebukonazola, čiji su tragovi pronađeni na trešnjama proizvedenim 2019., a utječu na reproduktivne organe.

Istraživanje europske nevladine organizacije otkriva postotke nad kojima bi se trebali zamisliti, ali se i efektno nadovezuje na “Snagu istine”, aktualni francuski film u hrvatskim kinima simboličnog izvornog naslova “Goliath”. Upravo su pesticidi i njihova kancerogenost centralna tema ovogodišnjeg dramskog trilera koji na početku ističe “likovi i situacije su izmišljeni” jer naizgled nije nastao prema nekoj istinitoj priči, premda se čini kao da jest i definitivno je inspiriran francuskom i europskom stvarnošću, tj. spreman da se uključi u goruću raspravu i snažno (iz)bori za istinu.

Redatelju Frédéricu Tellieru (“SK1”, “Through The Fire”) i koscenaristu Simonu Moutairouu (“Crna kutija”, nedavno pogledana/poslušana u našim kinima) zasigurno je za inspiraciju poslužilo obećanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o zabrani pesticida koje još nije ispunjeno.

Ubojita supstancija u “Snazi istine” je tetrazin (tartrazin) za koji se pokazuje da izaziva rak kod farmera koji koriste dotični proizvod i direktno su mu izloženi. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay