Apolitični

Smotra Lidrano za omiški kraj…

Osnovna godine „1. listopada 1942.” Čišla, odnosno njena područna škola u Dubravi bila je domaćin ovogodišnjeg Lidrana učenika s područja Ispostave Omiš. To su učenici OŠ „1. listopada 42.” Čišla, OŠ „Dr. fra Karlo Balić” Šestanovac, OŠ „Josip Pupačić” Omiš, OŠ „Jesenice” Dugi Rat i OŠ Srijane.

Otvarajući smotru ravnatelj OŠ iz Čišle, prof. Ivan Sladojević istaknuo je kako je to najbolji način da se njeguje tradicija, kultura i opstojnost Hrvatske.
– Hvala vama draga djeco, vašim roditeljima i mentorima, zatim članovima povjerenstva, od kojih nas neki već godinama redovito prate, pa je postala tradicija da su s nama poznate ličnosti iz našeg kulturnog i prosvjetnog života kao i istaknuti novinari koji su nam podarili svoje znanje, tako da i ubuduće imate njihovu punu potporu. Ja vas i dalje podupirem i čestitam vam svima. – rekao je ravnatelj, gosp. Sladojević.
Kažimo i to koja su povjerenstva za prosudbu radova bili. Predsjednik povjerenstva za literarna radove bila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige, uz članove prof. Silvane Bampa Listeš, prof. Divne Šušić, pjesnikinje Branke Mlinar i Tin Kolumbić, pjesnika, izdvojeni su radovi; Moja baba ulazi u Crkvu, Ja, Bura, Kako mene svi odgajaju?, Čovjek, O mjesecu i moru i neobična pjesma. Povjerenstvo za dramske radove sačinjavali su predsjednica Mladenka Gruica, Pave Gruica, Zorana Kačić – Čatipović i Danica Bartulović, odvojivši radove za daljnje takmičenje i to: Kakva je to ljubav bila (skupni) i pojedinačni scenski nastup učenica koje recitiraju pjesmu Dobriše Cesarića i monolog Tonča Petroslava Marovića, Mara Krpašinka.

Za novinarske radove, povjerenstvo su sačinjavali: predsjednik Davor Grgat te članovi: Silvana Uzinić, Linda Perić, Nikolina Tomasović, novinari i uredništvo Modre laste – urednica Lidija Šeatović, izabrali su 7 najkvalitetnijih radova za županijsko natjecanje, a to su: Mali princ je odrastao, Gorka priča slatkog kraja, Mateo zna kako, Susret s piscem Hrvojem Kovačevićem, Sjaj i bijeda novca, Prehrana i mediji i Crno-bijeli svijet.
S obzirom na sadržaj i kvalitetu radova, stručno povjerenstvo i nije imalo lagan posao, odlučiti i prosuditi koji je od prispjelih radova najbolji, koga poslati na županijsku smotru, al’ eto, mi se nadamo da će svi koji nisu ove godine prošli, uložiti još više truda i dogodine biti mnogo bolji. A onima koji su prošli dalje, naravno, čestitamo i puno uspjeha!


Za primijetiti je da se u ovim manjim školama ipak radi s dušom i sa srcem, da se ulaže veliki trud i djece i njihovih mentora, da je tu ljubav prisutna, prije svega prema hrvatskom jeziku, a kroz jezik onda i Domovini jer znamo da je to nekako istoznačnica i čini mi se da dok god žive ova mala sela i ove male škole da nema straha za našu Domovinu i za naš hrvatski jezik.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Davor Grgat