Apolitični

Smotra klapa zasjala u Žrnovnici

Žrnovnica je odisala klapskom pismom, a za to je zaslužna Smotra klapa u ovom privlačnom i atraktivnom predgrađu Splita.
U nedjelju navečer održana je sedma po redu Smotra klapa u Žrnovnici. Kao i posljednje dvije godine, ova klapska poslastica održana je prelijepom ambijentu izletišta Benzona (Antiničina) mlinice, u blizini centra ovog živopisnog mjesta.

Smotra klapa dodatno uljepšala Žrnovnicu

Osam klapa predstavilo se s po dvije pjesme u izvornom, tradicionalnom a capella klapskom izričaju, a nastupili su Praska, muška i ženska klapa Filip Dević, Cambi iz Kaštel Kambelovca, Kurjože, Kamen i domaćin Sveti Florijan. Kroz klapsku večer publici je brojne žrnovačke znamenitosti približila voditeljica Lidija Šegvić.
Umjesto uobičajenog revijalnog dijela kada su se prethodnih godina prigodno slučajnim odabirom oformile dvije izmiješane klape, sačinjene od svih klapa sudionika smotre, ove godine organizator je uspio sjediniti klapske pjevače koji su 2008. godine zajedno pjevali u žrnovačkoj klapi, a za potrebe aktualne smotre zapjevali su u klapi Perun. Pjevači prigodne klape Perun danas pjevaju u čak 5 različitih klapa, a sudeći prema velikom pljesku publike i vraćanju na bis, čini se da je Perun nadišao i najoptimističnija očekivanja.


Sve na volonterima
– Iz godine u godinu žrnovačka smotra klapa raste u nešto posebno. Sve klape su nam pohvalile organizaciju i ambijent u kojemu pjevaju. Zadovoljstvo klapskih pjevačica i pjevača nam je na prvom mjestu. Umjesto uobičajenih zahvalnica, ove godine smo klapama dodijelili u staklu izlivenu žrnovačku jabuku, unikatni rad umjetnice Matije Šitum, a radi se o svojevrsnom simbolu ove smotre i same Žrnovnice. Moram reći da bez obzira na skromnu do nikakvu financijsku pomoć onih od kojih smo to najviše očekivali, uspjeli smo radom brojnih volontera iz udruge Žrvanj, pojedinaca iz Žrnovnica te sponzora napraviti događaj na koji naše mjesto može biti ponosno – kazala nam je Tajana Štalmajer, predsjednica udruge Žrvanj.


Među uzvanicima u do posljednjeg mjesta ispunjenom gledalištu, bili su don Mario Matković, žrnovački župnik koji je na otvaranju smotre pozdravio sve prisutne, Milan Stojić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica, Ivica Katić, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč i brojni drugi.