Apolitični

Smijali su im se, a sad ih se boje: Saudijci rade ono što su naučili od Europljana, a mogu kupiti – sve

Saudijci strpljivo, ciljano i bez cjepidlačenja, kupuju europsko i dovode u svoje dvore

Mogli bismo kazati kako je 22. prosinca 2022. godine označio simbolički početak jedne nove ere u najpopularnijem sportu na kugli zemaljskoj. Cristiano Ronaldo, koji možda nije najbolji igrač u povijesti, ali svakako je financijski i “politički” najutjecajniji posljednjih 15-ak godina, objavio je svijetu da nastavlja karijeru u Al-Nassru.

Jedan od četiri najveća kluba Kraljevine Saudijske Arabije, (uz Al-Hilal, Al-Ahli i Al-Ittihad), koji se financiraju iz državnog fonda (koji inače upravlja portfeljom od 700 milijardi dolara), Portugalcu je izdvojio 200 milijuna eura godišnje plaće dok igra, te po 100 milijuna eura honorara kada nakon toga (i dijelom usporedo) bude promovirao Saudijsku Profesionalnu ligu (SPL) i kandidaturu Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo. 

No, kako je upravo taj svijet, gdje kapitalizam odavno diktira životne linije, nametnuto prioritetnu im misao vodilju – profit je sveti gral kojem se sve podređuje – sada Saudijska Arabija to bjelodano iskazuje u praksi. Konkretno ćemo se zadržati na nogometu, kao bistrom refleksu društvenih odnosa i geopolitičkih interesa.

Kad su ljetos eksplodirali vatrometi transfera velikih imena (Benzema,Neymar…) u saudijsku ligu, osjetilo se da je europski nogomet uzdrman. Neće to priznati glavni igrači Starog kontinenta, trudeći se promicati tezu kako će ogroman novac uložen u transfere zapravo biti spasonosne injekcije za europske klubove. No, to ima kudikamo teže reperkusije. Jedna simbolična jest da je primjerice francuski Canal+, koji je povijesno znan kao veliki ulagač u nogomet, otkupio prava prijenosa saudijske lige, ali će preskočiti licitaciju za prava prijenosa svoje francuske lige! Što će, naravno, dodatno osiromašiti tamošnji nogomet.

Cijeli članak možete pročitati na: sportske.jutarnji.hr

Image by Wolfgang Inderwies from Pixabay