Apolitični

Smij i suze starega Splita te Aida u Splitu

Svi ljubitelji kazališta s radošću će dočekati vijest o programu 62. Splitskog ljeta za sljedećih nekoliko dana.

Naime, 23. i 24. srpnja Splitsko ljeto ponovno na svoju pozornicu, sedmu godinu za redom, prezentira Smij i suze starega Splita, predstavu koju splitska publika svaki put iznova dočekuje s uzbuđenjem, te 25. i 27. srpnja operni spektakl, Verdijevu Aidu.
Nakon što je 2010. godine Smije i suze starega Splita praizvedena na Splitskom ljetu, priča o nekim davnim vremenima grada Splita kroz prizmu životnih preokupacija i nadanja, nije prestala oduševljavati splitsku publiku. Ove godine, prostor groblja Sustipan, koji poput nijemog svjedoka pripovijeda priču o starom Splitu, čini se kao idealna pozicija za uprizorenje ove predstave u režiji Gorana Golovka kroz pero Ivana Kovačića.

Smij i suze starega Splita…

Stil života stanovnika Splita s početka prošlog stoljeća, njihovi stavovi i razmišljanja, kronotopski se smještaju na isti prostor, ali u nekom drugom vremenu. Paralela koju priča vuče kroz likove starega Splita i pitanja koja se stvaraju u mislima današnjice, groteskno, ili kako sam naslov kaže „kroz smij i suze“ nameće zaključke o kvalitetama kakve su bile nekada i kakve su danas, a kakve bi zapravo trebale biti. O životnim zaključcima i preispitivanjima kojima će se publika baviti nakon predstave ne bi duljili, ali ako je suditi po reakcijama prijašnjih izvedbi ove predstave bilo bi šteta ne doći na Sustipan i vratiti se u stari Split. Cijena ulaznice za predstavu je 100 kuna.
Aida
Dan nakon druge izvedbe Smija i suza starega Splita, splitska publika koja ljubi i cijeni operne spektakle imat će zašto doći i prisustvovati programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta. Naime, nakon izvrsne izvedbe Turandota, ljubitelji opere imat će priliku pogledati Verdijevu Aidu. Splitsko ljeto i Aida njeguju svoj odnos još od davne 1954. kada je i praizvedena na prvom Splitskom ljetu.
Ove godine Aida se najavljuje uz neke izmjene u postavi, ali i kao najfotogeničnija izvedba do sada. Orkestar će ravnati Giuseppe Acquaviva, a kao posebno osvježenje izvedbi očekuje se nastup najmlađeg nacionalnog opernog prvaka Luciana Batinića u ulozi egipatskog kralja te sopranistice Rachele Stanisci u ulozi Aide.
Sama najava već mami na radoznalo razmišljanje o izvedbi i novitetima koji će se na Peristilu, u Verdijevom duhu, biti uprizoreni pod režijom Dražena Siriščevića.
Karte za Aidu mogu se kupiti na blagajni HNK Split i na webu i to cijenama od 200, 250 i 300 kuna.