Apolitični

Smij i suze starega Splita

Pero Ivana Kovačića, Ivka kako su ga od milja znanci zvali, ovjekovječilo je svakodnevicu Splićana s početka dvadesetog stoljeća u zapisu koji je zaživio na kazališnim daskama u drami naslova „Smij i suze starega Splita”.

Drama redatelja i sadašnjeg intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gorana Golovka, izvedena je prošle godine, te se i ove godine u sklopu 61. Splitskog ljeta ponovno odigrala na Sustipanu i to na zahtjev publike. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisala je Olja Lozica.

Silan interes publike za ponovnim gledanjem svjedočanstva skromno obrazovanog autora rukopisa, po zanimanju poštara, Ivana Kovačića, rezultirao je rasprodajom svih ulaznica već nekoliko dana prije igranja predstave. Stoga su neki od gledatelja izgubili mjesto u gledalištu, ali to ih nije spriječilo da u drami uživaju s okolnih zidića na Sustipanu gdje se predstava odigrala.

Ambijentalna predstava nostalgično-splitske tematike sadrži niz priča iz obiteljskog, društvenog i vjerskog života Splićana i Splićanki, anegdota i zgoda koje možemo okarakterizirati više kao dokumentarne, a ne kao literarne. No, unatoč toj kategorizaciji rukopisa, a koji se mogu iščitati i iz rukopisa drugih autora, uspjeh je postigao zato što su ti likovi, zapravo stvarni ljudi, prikazani onakvi kakvi jesu, bez cenzure.

Kovačićeve likove su na Judinoj ledini u drami „Smij i suze starega Splita” oživjeli glumci: Ratko Glavina, Zoja Odak, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Tihomir Šiškov, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković, Matko Petrić i Goran Marković.

Uz izvrstan glumački ansambl, priču o Splitu kojeg više nema, ispričanu na splitskom dijalektu koji se rijetko gdje može čuti, dodatno su gledateljima približile scenografijom i kostimima, scenografkinja Ivana Poljak, te kostimografkinja Marija Maca Žarak. Njihov doprinos rezultirao je time da predstava uistinu nalikuje na crno-bijelu fotografiju koja premda govori o minulom dobu, nudi mogućnost prepoznavanja svakodnevice današnjeg društva.

Predstava će se u sklopu 61. Splitskog ljeta odigrati večeras na Sustipanu te je ovo zadnja izvedba predstave za ovo ljeto. Izvedba će započeti u 21 sat.

Više u kategoriji: kultura, život
Foto: HNK Split
Jelena Perko, mag. oec.