Apolitični

Smanjenje poticaja za električna vozila uzrokuje pad prodaje od 84% širom Europe

Automobilski stručnjaci iz tvrtke Leasing Options otkrili su koje europske zemlje nude najviše financijskih poticaja za prelazak na električna vozila (EV) i usporedili su povećanje i smanjenje prodaje u godinama kada su poticaji bili na snazi.

Istraživanje je obuhvatilo 30 zemalja diljem Europe, analizirajući koliko novca je ponuđeno vozačima kako bi razmotrili kupnju električnog vozila, s ciljem otkrivanja zemlje čiji su poticaji najviše utjecali na prelazak na električna vozila i kako je ukidanje tih poticaja utjecalo na prodaju.

Top europske zemlje koje nude najviše poticaja za kupnju:

Rumunjska se ističe kao zemlja koja pruža najveće prosječne poticaje za kupnju električnih vozila tijekom posljednje četiri godine (2020.-2023.). Njihova vlada potiče vozače dodjelom poticaja od 11.500 eura (povećano s 11.250 eura) za kupnju novog električnog vozila i zbrinjavanje njihovog starog automobila.

Do kraja 2019., Rumunjska je zabilježila 1.506 prodanih električnih vozila. Do kraja 2023. godine očekuje se da će se taj broj povećati gotovo deset puta, na 13.996 prodanih vozila, što predstavlja prosječan rast od 79%.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.hr

Image by frimufilms on Freepik