Apolitični

Slow city – Čakovec bi uskoro mogao postati prvi hrvatski ‘usporeni grad‘

Potaknut koliko-toliko uspješnim trendom slow fooda, zdravijem i održivijem načinu prehrane suprotnog sveprisutnom fast foodu, koncept slow city nastoji ‘usporiti’ prebrzi način života u gradovima. U takvim se gradovima cijeni tradicija, a ‘usporeni’ se gradovi smanjenjem prometa, gužvi i buke suprostavljaju brzom, homogeniziranom svijetu.

Koncept je to nastao u Italiji pod izvornim nazivom cittàslow, a danas okuplja gotovo 80 manjih talijanskih gradova uz brojne druge male gradove diljem svijeta. A prvi hrvatski slow city uskoro bi mogao postati – Čakovec.

Barem tako tvrdi Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, vjerujući da bi najsjeverniji hrvatski grad bio odličan primjer ‘sporog grada’.

– Ono što je potrebno poduzeti, a vjerujem da Čakovec ima odlične preduvjete za to, su izmještanje motornog prometa na periferiju grada, proširivanje šetačkih zona, smirivanje prometa u stambenim četvrtima, minimiziranje ukupnog CO2 otiska grada, oživljavanje povijesne gradske jezgre malim trgovačkim, turističkim i umjetničkim sadržajima – smatra Grula.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay