Apolitični

Slobodno penjanje, kao zdravlje, zabava i šport

Slobodno penjanje pod nadzorom instruktora i uz odgovarajuću penjačku opremu, potpuno je siguran šport u kojemu se zaista mogu okušati svi. Najvažnije je znati odabrati smjer; težina penjanja mora odgovarati polaznikovim tjelesnim sposobnostima, i uživanje u penjanju slijedi.

Možemo istaknuti kako je slobodno penjanje disciplina, odnosno način napredovanja u športsko-penjačkim i alpinističkim smjerovima. Osnovna značajka slobodnog penjanja je što u njemu nije dozvoljeno korištenje opreme za napredovanje, već se koristi vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguravanje od padova, potvrđuju stručnjaci za penjanje, te dodaju kako se mnogi mogu uključiti u ovaj športski i adrenalinski alpinistički uspon zbog rekreacije, treninga ili zdravijeg načina života.

Termin slobodno penjanje često se koristi misleći na športsko penjanje, no za razliku od športskog penjanja, slobodno penjanje zapravo nije zaseban šport, već opis načina na koji se savladao ili namjerava savladati neki uspon, odnosno športsko-penjački smjer. Svakodnevnim penjanjem i pomicanjem vlastitih granica, športski penjači sjedinjuju maksimalan adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost, uz uporabu svih mišića i ljepotu mekog, gracioznog penjanja.

Posebno se može istaknuti da zbog specifičnog položaja penjača pri penjanju dolazi do ispravljanja kralježnice i pravilnog držanja tijela. Statistika pokazuje da ženski dio populacije ne treba brinuti da im tu nije mjesto. Iako najteže smjerove odabiru penjači, penjačice djeluju gracioznije oslanjajući se više na tehniku, nego na snagu. Osim toga, izračunato je da športsko penjanje (pored trčanja uz stepenice) spada u športove koji u jedinici vremena imaju najveći kalorijski utrošak. Stoga, ako želite biti najbolji ili u trendu – penjite se!

Izvor: dalmatia.hr
Više u kategoriji: Hobi; Zdravlje; Život
D. Šabić, mag. nov.